Kikapcs

Szemeket az égre: kedden különleges és gyönyörű látványban lehet részed Szegeden

Az égbolt dél-délnyugati részén a naplemente után egyszerre lehet majd látni a Holdat, a Vénuszt, a Szaturnuszt és a Jupitert is – írja a Magyar Tudományos Akadémia a hivatalos Facebook oldalán.

A különleges látványban annak lehet része, aki november 9-én kedden nagyjából fél órával a naplemente után, vagyis 16 óra 45 perc magasságában felnéz az égre. Az égbolt dél-délnyugati részén egyszerre pillanthatjuk majd meg a Vénuszt, a Holdat, a Szaturnuszt és a Jupitert is. A Magyar Tudományos Akadémia a hivatalos Facebook-oldalán arra is magyarázatot ad, miért annyira különleges ez a látvány:

“A Naprendszer bolygói nagyjából egy síkban keringenek, mert 4,6 milliárd éve ugyanabból a forgó anyagkorongból alakultak ki (és ezért is keringenek ugyanabban az irányban a Nap körül). Ezt a síkot rajzolja ki a ma esti látvány.”

A Facebook-oldalon megosztott ábrát egyébként eredetileg a NASA készítette és november 8-ra vonatkozott, ám a poszt szerint a mai napon is hasonló lesz a látvány. Nagyjából erre lehet számítani:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb