Mindenmás

Napi pakk: TEK-esek Szegeden, reggeli köd, libák reszkessetek!

Cudar hideggel kezd a csütörtök reggel, kidugtuk az előbb az orrunkat és majd’ lefagyott. A jelenlegi 2 fok mellé kapunk egy nagy adag ködöt, egy TEK-es gyakorlatot és egy délutáni, ajándék napsütést, indul a kis-péntek Szegeden, a reggeli kávéd mellé pedig meghoztuk a Szeged365 napi pakkot!

NÉVNAPOSOK, ÉVFORDULÓK, ÉS A LIBÁK, AMELYEK TÚL HANGOSAN GÁGOGTAK

Boldog névnapot Nektek,

  • Márton,
  • Andor
  • és Atád!

Ma van Tours-i Szent Márton ünnepnapja, amelyhez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon.

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Közismertek az “Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” és a „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” mondások és a kulináris hagyományok, az utóbbiak kapcsán rengeteg szegedi étterem kínál mától Márton-napi fogásokat, sőt, péntektől még egy Felső-Tisza parti rendezvény is tiszteleg az ünnepnap előtt:

KÖD, CUDAR KÉT FOK, DE AZÉRT LESZ ENNÉL JOBB IS

Ködösen indult a ma reggel, ha autóval ingázol, óvatosan, nem túl barátságosak a látási viszonyok. Ami jó hír, hogy esni ma nem fog Szegeden, legfeljebb ködszitálás fordulhat elő, sőt, napközben már inkább a napsütésé lehet a főszerep.

Most még 2-5 fok között alakul a hőmérséklet, délután viszont már egészen barátságos 10-12 fokokat mérhetünk majd a Napfény Városában.

SZEGEDEN GYAKORLATOZIK A TEK

“Tek-Tek-Tek-Tek-Tek-Tek-Tek, first beat is right on time” – szólt anno Chris Lawyer a szegedi éjszakában rongyosra játszott slágere és nekünk valamiért azóta is ez jut az eszünkbe, ha meghalljuk a Terrorelhárítási Központ (TEK) nevét. Közös gyakorlatot tartanak csütörtökön az említett állami szerv és a büntetés-végrehajtás kollégái a Szegedi Fegyház és Börtönben, ezért annak környékén időszakos forgalomkorlátozásra, valamint fokozott hanghatásra lehet számítani.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb