Kikapcs

Van programod a hétvégére: Márton Napi Sokadalmat tartanak Szegeden, a Felső-Tisza parton

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás, ennek apropóján pedig Márton Napi Sokadalmat rendeznek a Bárka Kézműveskikötő alapítói. Lesz ludas kása, középkori muzsika, Pavanne zászlóforgatók és egy 200 négyzetméteres gasztrosátor is. Mocselini Rudolf főszervezőt faggattuk, aki úgy fest, a hétvégén még Szeged és a világ első liba-szelfipontját is össze fogja hozni.

  • A Bárka Kézműveskikötő bemutatja: Márton Napi Sokadalom
  • Szeged, Felső-Tisza part 27. (a FOKA területén)
  • 2021. november 12-13-14., kapunyitás: péntek 15.00-kor

BÁRKA KÉZMŰVESKIKÖTŐ, ALAPOSAN FELTUNINGOLVA

Mint az alapító-főszervező Mocselini Rudolftól megtudtuk, a hétvégi esemény alapját a BÁRKA Kézműveskikötő közkedvelt kiállítói adják, a koncepció tehát továbbra is egy kézműves, termelői piac, kisszériás, egyedi termékekkel, viszont alaposan “feltuningolva”:

  • a hétvégére megépül egy 200 négyzetméteres fedett gasztrosátor is,
  • a Márton-napnak megfelelően a korábbi eseményekhez képest jóval erősebb lesz a gasztronómiai vonal is,
  • és lesznek zenei programok is, kiegészülve a Pavanne Táncegyüttes zászlódobálós produkciójával, amely most hétvégén is gyönyörű volt.

Ha már szóba került, az utóbbi ilyen volt múlt szombaton, a Dömötör-Torony Napja című szegedi eseményen:

KEVERŐPULT HELYETT SKÓT DUDA ÉS BUZUKI

Apropó, zenei programok. Koncertek helyett egy teljesen újszerű koncepciót követve, hangulati elemként szolgáló örömzenélések lesznek – magyarázta Mocselini Rudolf, érkeznek majd moldvai népzenét játszó zenekarok és a középkori zenéket modern köntösben előadó Hollóének Hungarica is. Szóval, ha a DJ pult és az autotune funkció helyett többre értékeled a buzuki, a skót duda és a darbuka hangzásvilágát, ezeket a produkciókat bizony Neked szervezik a hétvégére.

LUDAS KÁSA ÉS A GALAXIS ELSŐ SZELFIPONTJA, LIBÁKNAK

A bevezetőben lévő “liba-szelfipont” alatt nem ostoba lányok önmagukról lőtt fotóit értjük (ilyenek egyébként sincsenek Szegeden, na), hanem egy helyszínt, ahol élő libák várják majd a kilátogató családokat. A főszervező szerint a lelkük mélyén korrekt arc szárnyasok nem mindig simogatás-kompatibilisek (magyarán: néha randomra csípnek), ezért ölelgetés-nyúzás helyett inkább a közös szelfit javasolják velük.

Az élő “verzió” mellett természetesen lesznek fogyasztható libák is, a Márton-napkor örök klasszikus sült libacomb és libamáj mellett a Kárpát-medencei újborok és pálinkák sem maradhatnak el.

Szeged365 tipp: ha csíped az autentikus népi gasztronómiát, a ludas kását mindenféleképp kóstold meg az eseményen.

NOVEMBER VÉGÉN JÖN AZ IGAZI MEGLEPETÉS

A kézműves piac építése már elkezdődött, mint Mocselini Rudolf elmondta, a FOKA-ra kitelepített kézműves asztalokat és fedett sátrat a Márton Napi Sokadalmat követően is kint hagyják majd, sőt, egészen Karácsonyig maradnak majd az installációk – nem véletlenül. Hogy mire készülnek a hétvégi eseményt követően, egyelőre nem árulta el a főszervező, de a tavaly év végi Bárka Adventi Kézműveskikötő sikereiből kiindulva (szerintünk) nem nehéz kitalálni, mi lesz az. Részletek hamarosan, spoiler vége!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb