Blog

Szeged365 Cinema: Dolph Lundgren szobrot állít magának

Ha a 80-as években voltál kisgyerek plusz rajongtál a korszak B-filmjeiért, szinte biztos, hogy Te is a szegedi Dolph Lundgren rajongók táborába tartoztál. Kevesen tudják a Rocky 4 izomagyú Ivan Drago-járól, hogy civilben vegyészmérnök volt, 160-as IQ-val, de azt még kevesebben, hogy mára odáig jutott önértékelés-ügyileg (vagy éppen, odáig gurult a gyógyszere), hogy filmet forgasson saját magáról, amelynek a címe természetesen “Dolph” lesz.

A vegyészmérnöki diplomával és 160-as IQ-val büszkélkedő színész huszonévesen még kidobóként dolgozott New Yorkban – idézi fel az amerikai Variety magazin, majd hozzáteszik, Dolph volt a svéd kyokushin karate-válogatott csapatkapitánya is.

Először a Halálvágta című Bond-filmben tűnt fel, de a nagy áttörést Ivan Drago szerepe hozta meg a Rocky IV-ben. Hollywoodba költözve vegyesen szerepelt B-kategóriás akciómozikban (Khm, Tökéletes katona) és vállalhatatlan, videóra vagy tévének forgatott alsó-polcos filmekben. Karrierjét a Stallone-féle, a 80-as évek B-filmes “hall of fame” – jét jelentő The Expendables támasztotta fel, azóta pedig szerepelt az Aquamanben, a Creed II-ben, és a fent említett vizes szuperhősös Marvel-film folytatásában is fel fog tűnni.

A sztárról már korábban is készült egy dokumentumfilm, de azt végül nem fejezték be, mert az alkotók nem tudták megszerezni a bekeményítő Lundgrentől a jogokat. Most azonban más a helyzet, Dolph saját maga is részt vesz a készítésben, mint a film producere. A „svéd acél” úgy nyilatkozott, hogy tökéletesnek tartja a dokumentumfilm időzítését, mert úgy érzi, most sikerült lezárnia életének egy szakaszát. “Voltak elég kemény időszakaim, és nagyon komoly árat kellett azért fizetnem, hogy eljussak oda, ahol most vagyok. A film üzenete, hogy az út rázós lehet, de kitartóan kell menni előre, és mindenkinek megvan rá az esélye, hogy végül célba érjen” – nyilatkozta a Variety-nek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb