Szegedi Arcok

Boldogkői Zsolt: Felejtsük el a vállalati bulikat és a nagyobb baráti összejöveteleket

A vírus felutó ágban van, már ne szervezzünk vállalati bulikat és nagyobb baráti összejöveteleket – javasolja Boldogkői Zsolt, szegedi molekuláris biológus. A Magyar Tudományos Akadémia doktora az RTL Klub Híradójának elmondta: a jelenlegi szabályozás 500 fő felett alkalmaz korlátozást, a téli időszakban azonban alig érinthet ez valakit.

Mint mondta, a karácsony még messze van, nem hinné, hogy a járványügyi adatok enyhülnének akkoriban, bár járványmatematikusok szerint november végén, december elején tetőzhet a járvány. A molekuláris biológus azt is kifejtette, hogy a három oltást felvevő fiataloknak igen nagy esélyük van arra, hogy a vírus nem okoz különösebb egészségügyi komplikációt a szervezetükben, a Sinopharm vakcinát kapó idősek viszont nem biztos, hogy kellően védettek, és a német idősotthonok példája alapján még két nagyon hatásos vakcina sem feltétlenül védi meg őket a vírus káros hatásaitól vagy esetleg a haláltól.

AZ OLTOTTAK KORLÁTOZÁSÁT IS MEG KELL FONTOLNI

Boldogkői Zsolt arra is kitért, hogy valamelyest az oltottak is tudják terjeszteni a vírust, ezért ha bedurvul a járvány, az oltottak korlátozását is meg kell fontolni, de ettől Magyarország még messze van, hiszen a bejelentett intézkedések nagyon lazák, például iskolákban és irodákban nem kell felvenni maszkot. Hozzátette: az előző hullámok esetében ilyenkor már sokkal szigorúbb intézkedések voltak hatályban, most is előbb kellett volna lépni.

A TESZTELÉSEK ARÁNYÁBAN IS NAGYON SOK A FERTŐZÖTT

Magyarországon az 1 millió főre jutó halálozás 13,2 körül van, ami nagyon magas, és a tesztelések arányában is nagyon sok a fertőzött, Magyarországon tehát nem túlságosan magas az immunitás szintje, a delta variáns tarol, a szakma nagyobbik része, ideértve a Magyar Orvosi Kamarát is, szigorúbb korlátozó intézkedések bevezetését javasolja – mondta, majd hozzátette, hogy a nyugati országokban még nyáron is kötelező volt zárt térben a maszkviselés, nálunk viszont még most sem teljeskörű ennek alkalmazása, nagy a szabadság, aminek köze lehet a szlovákénál rosszabb itthoni járványügyi adatokhoz, igaz, bármikor súlyosbodhat a helyzet Szlovákiában is.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb