Szegedi Arcok

Motoros száguldott és repült keresztül egy nagy üvegtáblán, extrém produkcióval mutatta be a szatymazi CE Glass, hogyan törik az edzett üveg

Bár filmekben már sokszor láthattunk olyat, hogy valaki kiesik egy ablakon, autóval vagy motorral áthajtanak az üvegen, viszont azt biztosan nem tudtad, hogy ilyenkor nem valódi, hanem úgynevezett cukorüveget használnak. Ráadásul az áthajtás, esés pillanatában még be is robbantják azt, így valójában nem a színész vagy a jármű erejétől törik szét az üveg. A CE Glass-nál most viszont kipróbálták ugyanezt, igazi üveggel is.

Mint a vállalat közleményében írja, a produkciót a CE Glass Industries egy, az általuk készített, speciálisan megmunkált üveggel hajtották végre, mégpedig Hagyó Tamás filmes kaszkadőr főszereplésével. A produkció során egy 4 mm vastagságú, 3,5 m széles és 1,7 m magas csiszolt edzett síküveget használtak. Az üveget a CE Glass csapata az új edzőkemencéjével tette a produkcióra alkalmassá.

PÁR MILLIMÉTERES DARABOKRA ROBBAN SZÉT AZ ÜVEG

Az edzés során a méretre szabott üveget 600-700 Celsius-fokos kemencébe rakják, ahol megváltozik az üveg szerkezete. Ennek a megmunkálásnak köszönhetően már nem a hagyományos módon fog törni az üveg, vagyis nem pókhálószerűen, szilánkosan, szabálytalan darabokra, hanem az egész felület milliónyi, nagyon apró, pár milliméteres darabra robban szét a törés pillanatában. Ennek volt köszönhető, hogy a legapróbb karcolás nélkül végre lehetett hajtani a produkciót. A CE Glass üvegfeldolgozó üzemben több mint 100 év szakértelmével dolgoznak a szakemberek, termékeik minőségi ellenőrzéséhez napi szinten is több töréstesztet végeznek, a produkció sikeres megvalósíthatósága nem volt kérdés számukra. Erre az üvegtörésre külön készültek, meghatározták az üvegtábla legnagyobb lehetséges méretét, és különböző súlyokkal, még targoncával is tesztelték, hogyan fog viselkedni az üveg ilyen helyzetben. Az, hogy milyen apró milliónyi darabra robbant szét az üveg, kiválóan látható a produkcióról készült fotókon:

HAGYÓ TAMÁS MÁR 10 ÉVE KASZKADŐR

Hagyó Tamás egyébként már egy évtizede dolgozik kaszkadőrként. A hajmeresztő, extrém mutatványok szolnoki fenegyereke. Olyan filmekben volt szerencséje közreműködni, mint a Die Hard 5., a Herkules, A kém, A kém, aki dobott engem és most a CE Glass Industries üvegfeldolgozó vállalat által megálmodott egyedülálló üvegtörésteszt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb