Közélet

Kijött a rendelet, 2022-ben is tilos lesz helyi adót emelni Szegeden

A kormány 2022-re is megtiltja az önkormányzatoknak, hogy emeljék a helyi adókat, illetve új adót vessenek ki – derül ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből.

BOTKA LÁSZLÓ DISLIKES THIS POST: 2022-BEN IS TILOS LESZ HELYI ADÓT EMELNI SZEGEDEN

Mint a rendeletet elsőként kiszúró Portfolio emlékeztet, a kormány tavaly december elején hirdette ki azt a döntését, amivel megtiltja az önkormányzatoknak,

  • hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat,
  • új adót vezessenek be,
  • illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket.

Ezzel a kormány a járványhelyzetben nem éppen rózsás helyzetben lévő, gyakran a túlélésért és a munkaerő megtartásáért küzdő hazai (és szegedi) cégeknek kedvezett, viszont az önkormányzatok annyira nem csípték a döntést, Botka László is rendesen kiakadt tavaly.

NEM VEZETHETNEK BE ÚJ TELEPÜLÉSI ADÓKAT

A Magyar Közlöny csütörtök esti számában megjelent rendeletben gyakorlatilag meghosszabbítják a tiltás idejét. A tavaly decemberi rendelet első paragrafusa ugyanis így módosul:

  • „1. § (1) A 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
  • (2) Az önkormányzatnak a 2020. december 2. napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell.
  • (3) A települési önkormányzat a 2021. évre és a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.”

Az Orbán Viktor által aláírt szabályozás már péntektől, azaz mától hatályos. A parlament előtt fekvő legújabb, 2022-es adócsomag a tavalyihoz hasonlóan tartalmazza a KKV-knak szóló iparűzési adó megfelezésének javaslatát.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb