Mindenmás

Napi pakk: pompás díszkivilágítás, ünnepi koncert, Karácsonyi Hetek – így indul az advent időszaka Szegeden

Bárki bármit mond, idén is ragyogó pompával indulhat az adventi várakozás időszaka Szegeden. Pénteken felgyúltak az ünnepi fények, már róják a köröket a fényvillamosok és a szintén díszkivilágítást kapott trolibusz. Természetesen a város karácsonyfája és kedvenc szarvasunk is régen a helyén, nem beszélve a Dóm téri karácsonyi forgatagról. Főzd le a jól megérdemelt vasárnapi kávéd, itt a Napi Pakk a vasárnapi felüdüléshez!

SOK BOLDOG NÉVNAPOT KÍVÁNUNK

Stefánia, Jakab, Dezdemóna, Szókratész

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún, ugyanis ez a nap a Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, a karácsony napját, vagyis december 25-ét megelőző negyedik vasárnap. Az advent szó jelentése „eljövetel”, az időszak a karácsonyt megelőző várakozás ideje, az Úr eljövetelének várása. Az első adventi koszorút 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette, egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát, köztük vasárnapokra 4 nagyobb gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ma az adventi koszorú általában négy gyertyával díszített, melyeket vasárnaponként (vagy előző este) gyújtanak meg, minden vasárnapon eggyel többet.

Tavaly mi is elkészítettük a Szeged365 adventi koszorúját, el is nosztalgiáztunk most egy kicsit rajta:

  • Ma 134 éve, hogy megindult Budapest első “villamosított közúti vasút” vonala, vagyis az első villamos. Szegeden 1908. október 1-jén indult meg a forgalom a Rókusi pályaudvar és a Személy pályaudvar közötti „fővonalon”.
  • Ma ünnepelné a 77. születésnapját Komár László. Nem csupán mint énekes volt népszerű a maga korában, bár legtöbben talán erről az oldaláról ismerik legtöbben “a magyar Elvist”. Könyvet is írt, Táncoló fekete lakkcipők címmel, filmekben szerepelt, többek közt a Ripacsokban. A musicalszínészként két darabban is színpadra lépő híresség 2012. október 17-én hunyt el.
  • Szintén ezen a napon, csak épp 41 évvel később látta meg a napvilágot Rúzsa Magdi vajdasági származású magyar énekesnő.
  • 57 évvel ezelőtt történt, hogy a Mariner–4 űrhajó elrepült a Mars mellett.
  • 17 éve hunyt el Bubik István Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész.Láthattuk őt színázi darabokban (Shakespeare: Szentivánéji álom), játékfilmekben (A napfény íze, A Hídember), de tévéfilmekből is ismerős lehet az arca (Nyolc évszak, Kisváros) és a hangja, hiszen szinkronszínészként is kiváló volt: ő kölcsönözte a Forrest Gump című filmben Tom Hanks hangját vagy a Rocky és a Cobra című filmekben Sylvester Stallone baritonját.

És ha már adventtel kezdjük, azzal is fejezzük be a mai Napi Pakkot, hiszen az ünnepi időszak még csak most kezdődött, de már mennyi mindenről be tudunk számolni: csodás díszkivilágítás városszerte, fényvillamosok, Karácsonyi Hetek programsorozat Dóm téri forgataggal:

HA PEDIG EGY HAMISÍTATLAN ADVENTI KONCERTRE VÁGYSZ, ÍME EGY MAI AJÁNLAT:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: jarisakti
'Fel a tetejéhez' gomb