KikapcsVideo365

Szeged365 videóriport: Szeged, mi így szeretünk! Adventi mesevilággá változott a belváros

Dobpergés, elkezdődött! Pénteken elindult a Szegedi Karácsonyi Hetek, a belváros pedig csettintésnyire változott adventi mesevilággá. Közkívánatra, érkezzen az idei forgatag első Szeged365 videóriportja, a Széchenyi téren ragyogó Szeged Eye-tól a Klauzál téren feszítő Rudolfon át a Dóm téri forralt borozós kánaánig.

100 KILOMÉTER FÉNYFÜZÉR, A SZÉCHENYITŐL A DÓM TÉRIG

Száz kilométer fényfüzér gondoskodik az ünnepi hangulatról, amely egyet jelent Magyarország leghosszabb vidéki díszkivilágításával, a fővárosi után a szegedi a leggrandiózusabb, akárcsak tavaly. Nem véletlenül, mint Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, az idei fények igazából a tavalyi fények, sőt, egy részük végig fent volt, csak nem vettük észre:

  • a Belvárosi híd,
  • a Tisza Lajos körút,
  • a Dugonics téri fák,
  • és a Híd utca fényfüzéreinek nagy része az év 365 napján fennmarad, csak – értelemszerűen – nem kapcsolják be őket. Jobban belegondolva, elég furcsán is hatna egy karácsonyi fényekben pompázó “kiskörút” egy forró nyári estén.

ADVENTI FÉNYEK, EGYETLEN GOMBNYOMÁSRA

A város adventi fényeit az idén is egy Rádió 88 hallgató kapcsolhatta fel, ezt követően a Széchenyi térről indított gólyalábas felvonulás jelezte, hogy indul a mandula. A kavalkádot Magyar Andor kollégánk egy élő videóval kergette végig, ha lemaradtál volna, itt bepótolhatod:

FÉNYVILLAMOSOK ÉS FÉNYTROLIK KORZÓZNAK A VÁROSBAN

A hagyományoknak megfelelően pénteken elindultak a fényvillamosok és fénytrolik is, amelyek egészen január 6-ig velünk maradnak. Ha szeretnéd elcsípni őket, mutatjuk, melyik, mikor, merre korzózik a városban:

  • Munkanapokon és hétvégenként kora reggeltől a 2-es vonalon a 105-ös pályaszámú Pesa villamos,
  • a 3-as, 3F-es vonalon a 204-es pályaszámú KT4-es villamos,
  • a 4-es vonalon pedig a 204-es és 214-es pályaszámú villamos közlekedik fényárral.
  • Az 5-ös vonalon minden pénteken és a hétvégéken délután az adventi trolibusz (a 9-153-as pályaszámú) közlekedik.

TÖBB PROGRAMOT IS TÖRÖLNI KELLETT, DE LEGALÁBB NEM KELL VÉDETTSÉGI

A héten elég rendeset kapott a delete gomb a szervezők klaviatúráján, a vasárnaponkénti gyertyagyújtást az online térbe száműzték, de törölték a Fire Fantasy tűzzsonglőr-showját, a Széchenyi téri szilvesztert és a fogadalmi templom falaira, tornyaira tervezett több alkalmas fényfestéseket is. Ami viszont jó hír, hogy – mivel az eseménysorozat papíron vásárnak számít, nem rendezvénynek – a Szegedi Karácsonyi Hetekre nem kell védettségi igazolvány.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb