Közélet

Jakab Ferenc: 100%, hogy megjelenik Magyarországon az omikron

100 százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországon, mondta az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában Jakab Ferenc.

ELŐRE MEG LEHETETT JÓSOLNI, HOGY EZ KÖVETKEZIK

“Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez így is történt” – fejtette ki a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője, aki szerint ez nem azt jelenti, hogy az új variáns tömeges megbetegedéseket fog okozni, ha időben lépnek és vizsgálják a vírusok szerkezetét.

NAGYON NAGY PECH KELL AHHOZ, HOGY VALAKI TÖBB VARIÁCIÓT IS ELKAPJON EGYSZERRE

Az úgynevezett omikron variánsról szólva elmondta, hogy 50 mutáció történt a vírusban, amiből 32 a tüskefehérjét érinti, ami nagyon sok, ha belegondolunk abba, hogy a delta variánsban összesen 8 mutáció van.

Arra a kérdésre, hogy megkaphat-e egyszerre több vírust egy ember, azt mondta: elvi lehetősége megvan, azonban nagyon pechesnek kell lenni ahhoz, hogy ilyen megtörténjen.

Közölte azt is, elképzelhető, hogy a kezdeti 96 százalékos hatékonyságról leesik egy oltóanyag hatékonysága 50 százalékra bizonyos variánssal szemben, de felhívta a figyelmet arra is, hogy ez még mindig több mint a semmi.

Még több nyilatkozat a vadonatúj szupervariánsról, többek között Szeged díszpolgárától, Karikó Katalintól:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb