KözéletSmart Szeged

Szeged365 videóriport: 70 év után újra van kupola az SZTE Állam – és Jogtudományi Kar tetején

Hetven év után visszakapta impozáns kupoláját az SZTE Állam – és Jogtudományi karának 1882-ben felhúzott, meseszép épülete. Az 5 méter átmérőjű, 6 méter magas, közel 5 tonnás szerkezetet ma délelőtt daruzta a helyére a kivitelező Ferroép Zrt., a grandiózus mutatvánnyal 29 méteresre nőtt a jogi kar. A beemelés pillanatait Magyar Andor kollégánk örökítette meg:

1958-BAN KELLETT ELBONTANI A GYÖNYÖRŰSÉGES KUPOLÁT

A Tisza Lajos körúti, 1882-ben emelt, eredetileg polgári leányiskolának szánt épület az egyetlen olyan, egykor bíróságként működő ingatlan az országban, ahol jogi képzés folyik. 1958-ban az egyemeletes ingatlan részleges felújítása során az épület eredeti kupoláját lebontották. A ’60-as években egy újabb szinttel bővítették, így a korábbi toronyszoba is eltűnt. Évtizedekig csak kisebb fejlesztésekre került sor, majd 2004-ben panorámaliftet létesítettek, részleges tetőtér beépítést alakítottak ki, és kisebb energetikai, illetve homlokzati felújításra is sor került. 2019. szeptember 9-én hurrikán erejű szél szakította le a gerendákat az épület tetejéről. Életveszélyessé vált, emiatt a teljes komplexumot ki kellett üríteni.

A kari épületen korábban a többszöri átalakítás során sem sikerült kiküszöbölni a belső térszerkezet hibáit, amelyek abból származnak, hogy eredetileg nem egyetemi épületnek tervezték. Nincs közösségi tér, aula, és a keskeny falközök miatt nem lehet nagyobb befogadóképességű előadótermet sem létesíteni. A belső terek szűkössége miatt nincs elegendő számú helyiség a kar dolgozói számára. Az épület műszaki felújítására az utolsó két-három évtizedben csak részlegesen került sor, ezért több probléma napjainkra is megoldatlan maradt – így az épület pinceszigetelése, homlokzati rekonstrukciója, vagy a nyílászárók műszaki- és energetikai korszerűsítése.

A NYÁRON INDULT A GRANDIÓZUS FELÚJÍTÁS, KORMÁNYZATI TÁMOGATÁSBÓL

A 3795 négyzetméter alapterületű épület nagy horderejű felújítását és teljes átalakítását június közepén, a szegedi Ferroép Kft. kezdte meg a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BMSK) felügyelete alatt. Az épület műszaki fejlesztése, a belső tér szerkezeti, műemléki-történeti rekonstrukciója, valamint az emlék-és bemutatóhely kialakítása 1 milliárd 885 millió 390 ezer 307 forint kormányzati támogatásból valósul meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb