Smart SzegedSport

Történelmi pillanat: hivatalosan is átadták a Pick Arénát Szegeden (frissítve)

Nagy napra ébredtünk, hiszen csütörtökön délután háromkor hivatalosan is átadták Szeged egyik büszkeségét, a Pick Arénát. A kézilabdásaink színében, avagy a csupa kékben pompázó átadón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: a vidék legnagyobb arénáját adják át ma Szegeden.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ünnepségen elmondta, a Pick Aréna a vidék legnagyobb kézilabdacsarnoka, melyhez edzőpálya, és az akadémistákat kiszolgáló létesítmény is kapcsolódik. Felidézte, Magyarország 2018 nyarán nyerte el az Európa-bajnokság rendezésének jogát. A magyar építőipar teljesítményét mutatja, hogy két és fél évvel a fővállalkozói szerződés aláírását követően megrendezhették a csarnok átadóját – mondta. A miniszter emlékeztetett rá, hogy az arénától néhány száz méterre tavaly adták át Szeged új uszodáját, amely a vízilabdasport otthona.

EURÓPA ÉLVONALÁBAN SZEGED

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke kifejtette, a Szegeden folyó szakmai munka az elmúlt években Európa élvonalába juttatta a Pick Szegedet, és az egyesület több mint 400 utánpótlás sportolót is nevel. A Pick Aréna Magyarország harmadik legnagyobb csarnoka, melyre minden szegedi büszke lehet – hangsúlyozta. A csarnok a szegedi kézilabdacsapatnak, a kézilabdát választó fiataloknak, a sportágat szerető szurkolóknak épült, és nemcsak sportesemények, hanem koncertek, rendezvények helyszínül is szolgál majd – mondta az elnök. A szegedi aréna a férfi kézilabda Európa-bajnokságon a szerb, horvát, francia és ukrán csapatok alkotta C csoport küzdelmeinek ad majd helyet január 13-tól 17-ig.

MEGELŐZTÜK A RIVÁLIS VESZPRÉMET

Csányi Sándor, a Pick Szeged tulajdonosa szerint a hatvan esztendeje alakult, 1993-tól a Pick Szeged nevet viselő klub eddig méltatlan körülmények között játszott a Szegedi Sportcsarnokban. Az új csarnok elkészültével a klub infrastruktúráját tekintve megelőzte a rivális Veszprémet. Hangsúlyozta, a klub ugyanolyan hangsúlyt helyez az utánpótlás-nevelésre, mint az élsportra. A Pick Szeged jelenleg négy játékost ad a válogatottnak, és bízik benne, hogy a klub akadémiájának köszönhetően a jövőben több magyar játékost tudnak beépíteni a csapatba. Botka László polgármester közölte, minden szegedi büszke arra, hogy a város csapata évek óta a magyar és a nemzetközi élvonalban szerepel. A sportág népszerűségét mutatja, hogy a Pick Szeged a hazai mérkőzésein rendre telt ház előtt játszik.

A GYERMEKEK IS ELŐTÉRBE KERÜLTEK

A 28 390 négyzetméteres alapterületű létesítmény kivitelezője a West Hungária Bau Kft. volt, a szerződés értéke nettó 29,325 milliárd forint. A Hajós Építész Iroda Kft. által tervezett csarnok 8143 férőhelyes. Épült egy külön – magyar bajnoki kézilabda-mérkőzések lebonyolítása alkalmas – edzőcsarnok is, 1500 férőhelyes lelátóval. A kisebbik csarnokban keresztben két edzőpálya alakítható ki. A komplexumhoz kapcsolódik egy 25-30 gyermek középiskolai bentlakásos kollégiumi elhelyezésére alkalmas akadémia, valamint egy 80 fős konferenciaterem is.

HIVATALOSAN IS ELVÁGTÁK A SZALAGOT, ESTE JÖN A KEMÉNY KÜZDELEM

A beszédek megtartása után természetesen Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Botka László, Szeged polgármestere, Kocsis Máté, a Magyar kézilabda Szövetség elnöke és Csányi Sándor, a Pick Szeged tulajdonosa elvágták a szalagot, amivel hivatalosan is átadták a Pick Arénát Szegeden. A 8300 férőhelyes, a Modern Városok Program keretein belül közel 40 milliárd kormányzati forintból megépített Pick Aréna tehát ma kitárta kapuit. 20.45-kor a Kékek a kézilabda EHF Bajnokok Ligájában a THW Kielt fogadják, a Szegedi Közlekedési Társaság pedig besűríti a járatokat a 9-es és 19-es vonalakon.

SZEGED365 LIVE: A KÉKEK IS BIRTOKBA VETTÉK AZ ÚJ ARÉNÁT

Fél hétkor indult a megnyitó kettő pont nulla, vagyis, a kötelező politikai köröket követően a csapat és a szurkolók is felavatták az arénát. A megnyitón Süli Róbert, a Pick Szeged sajtófőnöke és Leonardo di Caprio magyar hangja, Hevér Gábor konferálta fel a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Szimfonikus Zenekar szuperprodukcióját.

Ilyen volt a show a sajtópáholyból:

Forrás: MTI, MagyarÉpítők

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb