Mindenmás

Napi pakk: köd, 4 fok és bokrétaünnep is lesz ma Szegeden

Ködös, borús napra ébredhettünk, de végre itt a péntek! Nem lesz ma túl meleg, tehát érdemes lesz rétegesen felöltözni, maximum 4 fokot mérhetünk csak Szegeden. Főzd le a reggeli kávéd, mi pedig mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit, itt a Szeged365 napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kívánunk minden Judit, Álea, Erátó, Eulália, Gemella, Lívia, Liviána, Livianna, Loretta és Miron nevű olvasónknak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • Ma van az emberi jogok napja. 1948-ban fogadta el az ENSZ közgyűlése az emberi jogokról szóló egyetemes nyilatkozatot. Ennek emlékére az ENSZ 1950. december 4-i közgyűlése december 10-ét az Emberi Jogok Napjává nyilvánította.
  • 125 éve hunyt el Alfred Nobel svéd kémikus és gyáros, a dinamit feltalálója, a Nobel-alapítvány létrehozója.
  • 120 éve először adtak át Nobel-díjakat. Minden év december 10-én van a díj átadó ünnepsége. 1901-2010-ig összesen 840 díjat osztottak ki 833 díjazott között. 
  • 69 éve egszületett Susan Dey színésznő (Ebadta katona, Mégis kinek a gyermeke?).
  • 64 éve született Michael Clarke Duncan amerikai színész (John Coffey – Halálsoron).
  • 60 éve látta meg a napvilágot Nia Peeples színésznő (Blues Brothers 2000, Félholt).
  • 40 éve mutatták be a Vuk című egész estés magyar rajzfilmet.

SZÜRKE, KÖDÖS LESZ A PÉNTEK

Borult és nehezen feloszló ködös idővel indul majd a péntek reggel Szegeden. Csapadékra már nincs kilátás, de a nap sem bújik elő. Hajnalban fagypont alatt marad a hőmérséklet, -1 fok lesz csupán, majd napközben 4 fokig melegszik fel a levegő hőmérséklete Szegeden.

BOKRÉTAÜNNEPRE HÍV MA SZEGED

Legmagasabb pontjához ért a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar felújítása: visszakerült eredeti helyére az 1882-ben emelt kupola. 1958-ban az egyemeletes ingatlan részleges felújítása során az épület eredeti kupoláját lebontották. A ’60-as években egy újabb szinttel bővítették, így a korábbi toronyszoba is eltűnt. Az új szerkezet átmérője 5,8 méter, magassága a sisakig 5,5 méter. Tartószerkezeti váza 10 darab, hosszirányú acél bordából, és azokat vízszintes irányba merevítő fa boltívből áll. Héjazatát 8000 darab cinklemez pikkely alkotja, melyeket egyesével szegeztek az alapfelületre. A felújítás miatt pedig Bokrétaünnepet tartanak ma Szegeden, ahonnan élőben jövünk majd Nektek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb