Közélet

Szeged a TOP 3-ban: Győr és Debrecen mellett nálunk épül a legtöbb lakás Magyarországon

Megingathatatlan a Szeged, Győr és Debrecen trió elsősége a vidéki újlakás-piacon, ebben a három városban épül a legtöbb lakás. Az árak egy év alatt 16 százalékot nőttek, a fejlesztők országos átlagban 716 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért, de a nagy trióban ennél is többet kell fizetni – írja a piacesprofit.hu.

Az Otthon Centrum 2021 IV. negyedévében készített felmérése alapján a vidéki megyei jogú városokban 285 projektben majdnem 7200 lakás kivitelezése van folyamatban, és a beruházók átlagosan 716 ezer forintos négyzetméteráron hirdették a piacon az ingatlanokat. A szabad lakások száma a felmérés pillanatában elérte a 3300 darabot.

SZEGEDEN 36 PROJEKTBEN 1000 LAKÁS KIVITELEZÉSE KEZDŐDÖTT EL

Továbbra is Győrben, Debrecenben és Szegeden található a legtöbb beruházás és ebben a három városban épül a legtöbb lakás – összegezte a felmérés eredményeit Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője kiemelte, hogy a projektek számát tekintve a hajdúsági megyeszékhely vezeti a listát (42 darab), de a lakásszámot vizsgálva már Győr (1089 darabbal) valamivel megelőzi Debrecent. A sorban harmadik Szeged sincs sokkal lemaradva, 36 projektben majdnem 1000 lakás kivitelezése kezdődött el. Országos szinten ebben a három városban indult az összes vidéki beruházás 37,5 százaléka, de ha Pécset is beleszámítjuk, akkor ebben a négy városban található a 23 megyei jogú városban épülő lakások 50 százaléka.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELY A LISTA VÉGÉN KULLOG

A helyzet nem változott, továbbra sem tudunk legalább négy lakásos új projektről Dunaújvárosban és Salgótarjánban – ismertette a másik végletet a szakember, aki elmondta: a lista utolsó három helyén holtversenyben Békéscsaba, Hódmezővásárhely és Szekszárd szerepel. A három városban egyenként három-három projekt épül, a lakásszámot tekintve pedig Békéscsaba az utolsó, mindössze 25 darabbal. Az új projektben kínált szabad lakások átlagos négyzetméterára országos szinten 716 ezer forint volt. Debrecenben legmagasabbak a fajlagos kínálati árak 890 ezer forinttal, amelyet Veszprém követ 855 ezer forintos középértékkel, míg a harmadik Sopron átlagosan 796 ezer forinttal. A legkedvezőbb áron Nyíregyházán kínálják az új lakásokat kicsivel 500 ezer forint alatti négyzetméteráron, amelyet Hódmezővásárhely és Eger előz meg valamivel fél millió forint feletti átlagos kínálati négyzetméterárral.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb