Szegedi Arcok

A szegedi fényképész, aki Karikó Katalin esküvői fotósa volt – exkluzív Szeged365 interjú a Magyarország 365 fotópályázat ezüstérmesével, Dusha Bélával

Borzasztóan büszkék vagyunk, hiszen a Magyarország 365 fotópályázaton idén két szegedi ismert fotográfust is a díjazottak között köszönthetünk: Dusha Béla Tisztelgés a tudósnak című, Karikó Katalint ábrázoló munkája az Életképek kategória második helyén végzett, Papdi Balázs Hőlégballonok Szegeden és környékén című fotója pedig a közönségdíjat nyerte el. A pályázatról és a győztes portré születéséről Dusha Bélával beszélgettünk.

DUSHA BÉLA VOLT KARIKÓ KATALIN ESKÜVŐI FOTÓSA IS

Az ismert szegedi fotóművész elmondta számunkra, több szempont is szerepet játszott abban, hogy megörökítette Karikó Katalin portréját. Egyrészt véleménye szerint a jó fotó elkészítéséhez figyelembe kell venni a téma aktualitását, másrészt pedig Dusha Bélát nagyon régi ismeretség fűzi a kutatónőhöz. 1978 óta ápolják már barátságukat, sőt, a fotóművész 1984-ben jelen volt Karikó Katalin életének egyik legjelentősebb napján, ő fotózott a biokémikus esküvőjén.

Tisztelgés a tudósnak! Dusha Béla győztes portréja Karikó Katalinról

“ÚGY GONDOLOM, HOGY PORTRÉIM MÉLTÁN TÜKRÖZIK KARIKÓ KATALIN EGYÉNISÉGÉT”

Így amikor Karikó Katalin idén Szegedre látogatott, Dusha Béla lencséjén keresztül végigkísérte az itt tartózkodását, hogy eképpen jelen legyen a kutatónő életének újabb meghatározó pillanataiban. “Amikor jelentkeztem a Magyarország 365 fotópályázatra, úgy gondoltam, hogy egy személyes jellegű találkozás élményét szeretném megosztani Karikó Katalinról, amely talán még többletet is adhat a kutatónőről kialakult képhez. Szerettem volna bemutatni az ő személyiségét, közvetlenségét, emberek iránt érzett szeretetét és tiszteletét, különösképpen az idősek iránt. Az ő hazaszeretete megkérdőjelezhetetlen, Karikó Katalin lelkében és szívében magyar. Úgy gondolom, hogy a róla készített portréim méltán tükrözik az ő egyéniségét” – árulta el a fotóművész.

NAGY MEGTISZTELTETÉS VOLT DUSHA BÉLA SZÁMÁRA, HOGY A DÍJAT KELETI ÉVA, KOSSUTH DÍJAS FOTÓMŰVÉSZTŐL VEHETTE ÁT

Szerinte, egy jó portré beszédesebb minden szónál, s hogy ezt mennyire tökéletesen sikerült megvalósítania nem is mutathatná jobban, mint az, hogy a fotópályázatra beérkezett 37 ezer pályamű közül az Életképek kategóriában Dusha Béla alkotása ezüstérmes lett. Az ünnepélyes díjátadóra december 8-án került sor, amelyen a fotóművész is személyesen részt vett. “Külön élmény és nagyon nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy Keleti Éva, Kossuth díjas fotóművésztől vehettem át a díjat. Mi már régről ismerjük egymást, hiszen 2008 óta tagja vagyok a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Magán a díjátadón is volt egy közvetlen kis huncut mosoly egymás között, hogy de jó, hogy látlak és díjat kaptál és, hogyha ezt a képet megnézzük, ez ebből is kiolvasható még ha nincs hozzá képaláírás, akkor is” – mesélte el élményeit Dusha Béla.

A díj átadója, forrás: Dusha Béla Facebook oldala

Kedden jövünk szegedi közönségdíjasunk, Papdi Balázs beszámolójával a fotópályázatról, de addig is hallgasd meg teljes beszélgetésünket Dusha Bélával, amelyben még többet megtudhatsz a fotóművész munkáiról!

A fotókat köszönjük szépen Dusha Bélának!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb