Szegedi Arcok

Mára is jutott egy kicsi Karikó Katalinból: az év hőse lett a Time magazinnál

A Time-nál idén az év hősei a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztésén dolgozó szakemberek, Kizzmekia Corbett, Barney Graham, Karikó Katalin és Drew Weissman lettek.

A döntésről beszámoló cikkben hosszasan méltatják a koronavírus elleni küzdelemhez csatlakozó tudósok munkáját. A szakértők lenyűgöző gyorsasággal és precizitással dolgoztak, a munka csúcsát pedig a védőoltások létrehozása jelentette. Corbett, Graham, Karikó és Weissman szerepe a járvány elleni védelem mellett azért is kimagasló, mert az mRNS-technológia révén forradalom kezdődhet az orvostudományban.

KARIKÓ KATALIN INDÍTOTTA EL A TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉSÉT

A cikkben a Time az egyes szakemberek pályafutását is bemutatja, az ismertetés pedig Karikó Katalinnal kezdődik, aki lényegében elindította a technológia fejlesztését. Munkájának egyik fordulópontja volt, amikor a Pennsylvaniai Egyetemen megismerkedett Weissmannal, akivel később közös kutatásokba kezdtek. 2021-ben egyébként Elon Musk lett az év embere a Time-nál. A magazin 1927 óta osztja ki a címet, de a lap egyéb kategóriákban is meg szokta választani az év legjelentősebb személyeit, eseményeit, így lett az év hőse Karikó Katalin.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb