Közélet

Botka László jövőre 1,3 milliót fog keresni – döntöttek a polgármesterek fizetéseiről

A polgármesterek fizetésének jelentős emeléséről döntött kormánypárti javaslatra az Országgyűlés egy friss törvénymódosítás elfogadásával. A településvezetők bére így jövőre akár 50 százalékkal is nőhet – írja a HVG, ami azt jelenti, hogy Botka László, Szeged polgármestere is többet vihet majd haza.

Az utolsó parlamenti ülésnapon egy sor más jogszabály mellett elfogadta az Országgyűlés a polgármesterek fizetésének emelését is, ami magukat az érintetteket is meglepte, mivel az illetményemelésről szóló kormánypárti javaslat hirtelen került bele egy kulturális témájú törvénymódosító csomagba.

2022 JANUÁRJÁTÓL A MEGYEI JOGÚ VÁROSOK POLGÁRMESTEREI BRUTTÓ 1,3 MILLIÓT KAPNAK

Az elfogadott módosítás szerint 2022 január 1-től emelkedik a főpolgármester, a polgármesterek és a közgyűlési elnökök díjazása. Karácsony Gergely főpolgármester illetménye például a jelenlegi havi bruttó 1,3 millióról 1,5 millió forintra, a megyei jogú város polgármesterének, a fővárosi kerületi önkormányzat polgármesterének illetménye 1 millióról 1,3 millióra nő. A települési polgármesterek fizetése pedig a korábban alkalmazott, a vezetett település lélekszámához kötött, sávos rendszerben átlagosan mintegy 30 százalékkal nő, de lesznek olyan polgármesterek is, akiknek a havi illetménye a másfélszeresére is nőhet jövőre. Az intézkedés “szépséghibája”, hogy az előterjesztők javaslata szerint külön forrást nem rendelnek a költségvetésből az önkormányzatoknak, hogy fedezhessék az illetményalap emelését. Az önkormányzatoknak eszerint maguknak kell előteremteni a forrást a béremelésre.

A jelenlegi és a jövő évi fizetések közötti különbséget az alábbi táblázat szemlélteti:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb