KözéletVideo365

“Komoly kísérletek jönnek 2022-ben Magyarországon” – Kormányinfó, élőben, Orbán Viktorral a Szeged365.hu-n (frissítve)

A miniszterelnök tartja az idei év utolsó kormányinfóját. A helyszín a Karmelita Kolostor, 10-től indul a live stream, cikkünk folyamatosan frissül!

Élő videón a 2021-es év utolsó kormányinfója:

10:17 KIS KÉSÉSSEL, DE KEZDÜNK

A vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról szólt 2021, nagyon nehéz év volt ez – kezdte Orbán Viktor. A miniszterelnök együttérzését fejezte ki azokkal, akik elvesztették a szeretteiket a járvány miatt, egyben jobbulást kívánt a jelenleg is fertőzötteknek.

10:20 ELSZIGETELÉS ÉS KARANTÉNOK HELYETT OLTÁS

Az elszigetelésre és karanténokra épülő védekezés helyett – hála a nemzetközi tudósoknak – az oltás alapúra tudott átállni Magyarország, folytatta a kormányfő.

“A szélrózsa minden irányából próbáltunk vakcinát szerezni” – magyarázta, majd büszkén jelentette, hogy Európában elsőként értük el a 60 százalékos szintet, azonban nem sokkal 6 millió beoltott felett megálltunk.

A hangsúly most a megerősítő oltáson, illetve az 5-11 éveseknek nyújtott oltáson van. A harmadik oltások számát tekintve a népesség 32 százalékánál tartunk, az uniós átlag 21,5 százalék.

10:22 SEGÉLYEK HELYETT BERUHÁZÁSOK

A gazdaság újraindítását segélyek helyett a beruházásokra alapozták, mint Orbán Viktor mondta,

  • 1700 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre 2021-ben,
  • 1735 beruházás kapott kormányzati támogatást,
  • a foglalkoztatosság elérte a válság előtti számokat,
  • mindössze 3.9 % a munkanélküliség.

10:24 KOMOLY KÍSÉRLETEK JÖNNEK 2022-BEN

Komoly kísérletek jönnek 2022-ben, olyan dolgok, amelyeket még mi sem ismerünk – magyarázta Orbán Viktor. Mint mondta, a 2022-es év első fele alapjaiban három dologról fog szólni, bár, ez még függ a választásoktól is (itt a miniszterelnök elnevette magát):

  • A 25 évnél fiatalabbak nem fognak jövedelemadót fizetni, ilyen csakis Lengyelországban van a világon.
  • A második nagy ügy a védekezés folytatása, nem remélhetjük, hogy a vírus itthagy bennünket. Továbbra is oltás alapú lesz a védekezésünk. A kormányfő bejelentette, az omikronhoz új vakcinára lesz szükség, a Pfizer ki is fejlesztett egy ilyet, ebből is rendelünk 9,5 millió adagot, ezeket 2022 második félévében és 2023-ban fogjuk megkapni. A 9,5 millióból másfél millió a gyermekek számára is felhasználható.
  • A harmadik nagy ügy a gyermekvédelmi népszavazás. A gyermekeink szexuális nevelése csakis a magyar családok dolga – jelentette ki a kormányfő.

10:28 BEVÁNDORLÁS, LMBTQ PROPAGANDA

A jelen lévő külföldi újságírókhoz szólt Orbán Viktor, mint mondta, a két legfontosabb nemzetközi téma most az illegális bevándorlás és az LMBTQ mozgalmak által javasolt társadalomfelfogás. Magyarország az egyetlen ország, aki mindkét kérdésben az elitek és aktivisták helyett az embereket kérdezi a két témában, népszavazás formájában.

Orbán Viktor közölte, hogy itthon nem az elit dönt ezen kérdésekről, és ez demokratikus megoldás. 

10:33 NEM SIKERÜLT MEGEGYEZNI AZ UNIÓS CSÚCSON

Orbán Viktor az energiaválságról azt mondta, hogy nem sikerült megegyezni az uniós csúcson. A kormányfő bízik benne, hogy az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza azt az álláspontot, hogy az atomenergia nélkül nem valósítható meg a klímavédelem. Azt is várja, hogy a gázból nyert energia átmenetileg fenntarthatónak minősül majd.

10:35 GÉPKOCSI ÉS LAKÁSADÓ

Amikor az energiaárak magasan vannak, akkor a rögzített áras rendszer védi meg a családokat – magyarázta Orbán Viktor. Ma bizonyos energiaforrásokat extra adóval sújtanak, így ha egy erőmű szénből állít elő áramot, akkor azért büntetést kell fizetni, mindez több országot sújt Európában – tette hozzá.

Brüsszel tervei szerint a gépkocsi-tulajdonosokat és a lakásokat is meg kellene adóztatni, itt egy gazdag-szegény törésvonal van Európában. A nagy kérdés, hogy leszünk-e elegen ahhoz, hogy megakadályozzuk ezt a tervet.   

10:40 ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG: A NEMZETI JOG ELSŐBBSÉGET ÉLVEZ

Nyolc uniós ország mondta ki, hogy a nemzeti jog elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben. Itthon az AB kimondta, hogy a magyar határokat meg kell védeni, és így fenn fogjuk tartani a mostani határvédelmi rendet – tette hozzá. A kormány nem teheti meg, hogy engedjen az uniós bíróságnak ebben az ügyben – mondta a kormányfő.

11:08 NOVÁK KATALINT JELÖLI A FIDESZ KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKNEK

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli a Fidesz-frakció köztársasági elnöknek – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a keddi Kormányinfón.

13:08 SZILVESZTERKOR NEM LESZ SZIGORÍTÁS

Rendszeresen kap a kormány tájékoztatást az operatív törzstől és ha szükség van rá, akkor tudnak dönteni korlátozásokról, de egyelőre úgy néz ki, hogy javul a járványhelyzet. “Azt nem lehet még látni, hogy az omikron variánst mit tud, de fokozatosan vizsgáljuk a lehetőségeket. Újévkor még nem várható bejelentés” – mondta Orbán Viktor a keddi Kormányinfón. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy jövő év januárjában majd a harmadik oltáshoz kötik a védettségi igazolvány érvényességét, amely bizonyos szolgáltatásokra ma is vonatkozik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb