Közélet

Karácsony a Covid-intenzíven: “Amikor valaki meghal, mindig kinyitom az ablakot, hogy a lelke el tudjon menni” (videóval)

“Azt gondolom, a Covid tényleg olyan, mint az orosz rulett, nem lehet tudni, hogy kinél, mit vált ki” – mondta a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Covid-intenzív osztályának egyik nővére, aki kollégáival együtt a kormány hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban adtak bepillantást abba, hogyan telik náluk a karácsonyi ügyelet.

A megrendítő videóban az ott dolgozó kardiológus szakorvosok egyike elmondta, nem adják fel, és a borzasztó fáradtság, illetve leterheltség ellenére is van egy-két kedves szavuk egymáshoz. A Covid-osztály munkatársai

  • egyrészt üzentek a többi Covid-helyzetben helytálló kollégának, hogy a körülmények ellenére is szeressék a hivatásukat, és sose adják fel, hiszen emberekkel foglalkozni a legszebb dolog a világon,
  • másrészt pedig, a magyaroknak (és így a szegedieknek is) azt az üzenetet küldik karácsonyra, hogy mindenképpen oltakozzanak.

“Hoztam magammal egy szokást. Amikor valaki meghal, akkor én mindig kinyitom az ablakot. Hogy a lelke el tudjon menni. Azt üzenem mindenkinek karácsonyra, hogy az első, második, harmadik oltást vegyék fel, hogy nekünk ne kelljen több ablakot nyitni” – mondta a videóban az egyik intenzív terápiás szakápoló.

EKÖZBEN SZEGEDEN, AZ EX COVID-BETEGEK SZEMÉVEL: “AKI OTT DOLGOZIK, MIND NAGYBETŰS EMBER”

Szubjektív rész következik: minden tiszteletünk, elismerésünk a szegedi Covid-osztályon (és bármely egyéb más részlegen) dolgozó egészségügyi hősöknek, nincsenek szavak arra, amit értünk, a többi szegediért tesznek az ünnepek alatt.

A szegedi kettes klinika Covid-osztályán zajló küzdelmet jól érzékelteti az alábbi két beszámoló. Az alábbi kettő közül az első cikkünk olyan ex-koronavírus páciensek beszámolóit tartalmazza, akik nemrég térhettek haza a Kálvária sugárúti intézményből…

…a másik pedig egy korábbi beszámoló, kamerával, ugyaninnen – a videóban többek között Dr. Pető Zoltán, az SZTE Járványügyi Központ igazgatója és a közismert szegedi orvosnő, Dr. Letoha Annamária vezeti körbe a nézőket az osztályon:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb