Közélet

Új vezető érkezik az AGÓRA élére, siklósi ex-alpolgármester a befutó Orbán Hédi helyére

Balázs Csaba, Siklós egykori alpolgármestere válthatja Orbán Hedviget a Szent-Györgyi Albert AGÓRA élén – derült ki a péntek délelőtti, szegedi közgyűlésen. A téma elég rendes vihart kavart a Széchenyi téren, Haág Zalán politikai komisszárnak nevezte a férfit, Chovanecz Kata arról beszélt, hogy egyetemi diploma híján Balázs nem felel meg a pályázati kiírásnak, Német Ferenc szerint pedig aggasztó, hogy mihez kezd majd az intézménnyel egy olyan vezető, akinek nincs helyismerete Szegeden.

ELŐZMÉNY: ZÁRT AJTÓK MÖGÖTT TÁRGYALT A KULTURÁLIS BIZOTTSÁG

Szerdán zárt ajtók mögött tárgyalt a kulturális bizottság, a fő téma az volt, hogy 2022. február 15-én lejár a Szent-Györgyi Albert AGÓRA jelenlegi igazgatója, Orbán Hedvig vezetői megbízatása. A közismert szegedi kultúraszervező messziről jött kihívót kapott, pozíciójára Balázs Csaba pályázik, a korábban az SZDSZ színeiben politizáló férfi december 31-ig a Siklósi Várszínház igazgatójaként dolgozik. A tét nagy, a február 16-tól a megválasztott igazgató feladatkörébe tartozik majd az egy intézmény alá összevont művelődési házak vezetése is.

A SZEGEDI JOBBOLDAL KIAKADT, A BALOLDAL CSENDBEN MARADT

Az alábbiakban a témában történt felszólalásokat szemlézzük, a teljes közvetítést IDE kattintva éred el. Értelemszerűen úgy lenne logikus, ha az Összefogás Szegedért és a Fidesz-KDNP színeiben politizáló képviselőket felváltva idéznénk, azonban a balodalról Botka László polgármesteren és Martonosi Éva jegyzőn kívül más nem szólt hozzá a témához.

  • Chovanecz Kata (Fidesz) a pályázati kiírást kritizálta, szerinte egyetemi diploma kell a pozíció betöltéséhez, ami a Siklósról érkező ex-politikusnak nincs, ergo nem nevezhető ki. Martonosi Éva erre azzal kontrázott, hogy mindkét pályázat érvényes, szerinte Balázs Csaba rendelkezik a megfelelő végzettséggel.
  • Haág Zalán (KDNP) szerint a 10 éve megválasztott Orbán Hedvig munkájával szemben semmiféle érdemi, negatív kritika nem fogalmazódott meg. A KDNP-s képviselő politikai komisszárnak nevezte a Siklósról érkező városi cégvezetőt.
  • Német Ferenc (Fidesz) szerint aggasztó, hogy Balázs Csaba mihez kezd majd helyismeret nélkül az Agórával.
  • Botka László (Összefogás Szegedért) azt mondta, nem szűnik meg Orbán Hedvig munkaviszonya, bár, hogy milyen pozícióban folytathatja, egyelőre nem tudni. A polgármester szerint annyi történt, hogy lejárt a kinevezés, és új pályázatot kellett kiírni.
  • Tápai Péter (Fidesz) arról beszélt, szerinte a vezetőváltás egy központosítási folyamat része. Mint mesélte, a felesége Orbán Hedvig gyakornoka volt, akitől azt az információt kapta, az AGÓRA leköszönő vezetője remek szakember.

FRISSÍTVE: DÖNTÖTT A KÖZGYŰLÉS

A közgyűlés – ahogy várható volt – Orbán Hedvig helyett végül Balázs Csaba volt SZDSZ-es politikus mellett döntött. Német Ferenc sértőnek nevezte, hogy egy ennyire fontos pozíciót nem szegedi, hanem egy messziről jött ember kapott.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb