Közélet

Vattay Gábor, ELTE: napi 70 ezres sötét “csúcs” jöhet az ötödik hullámban, tízezrek kerülhetnek kórházba

Tízezrek kerülhetnek kórházba az omikron miatt Magyarországon – magyarázta Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorában, aki szerint akár 2,5-3 millió magyart is megfertőzhet az új variáns. Mint nyilatkozta, szerinte a csúcsot mérni sem fogjuk tudni, mert nem lesz annyi teszt, a legrosszabb napokon ez 50-60-70 ezer esetet is jelenthet, és akár 30 ezer ember is kórházba kerülhet.

AKÁR 3 MILLIÓ MAGYART IS LEFERTŐZHET AZ OMIKRON

A jelenlegi becslések alapján Magyarországon akár 2,5-3 millió embert is megfertőzhet az új variáns. Az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője hozzátette: az abszolút számokból a felületes szemlélő ezt még nem vehette észre, de körülbelül már a tizedik napja terjed az omikron Magyarországon.

SZEMÉLYENKÉNT ENYHÉBB, MINT A DELTA, DE GYORSABBAN TERJED

A fizikus, járványügyi modellező a szerda esti műsorban kifejtette: az omikron személyenként enyhébb mint a delta, de sokkal több embert fog elérni, a jelenlegi becslések alapján Magyarországon akár 2,5-3 millió embert is megfertőzhet, de ennek csak a töredéke fog esetként megjelenni.

A járványügyi modellező arra számít, hogy a csúcsot mérni sem fogjuk tudni, mert nem lesz annyi teszt, a legrosszabb napokon ez 50-60-70 ezer esetet is jelenthet, és akár 30 ezer ember is kórházba kerülhet.

SZEGEDEN IS MEGLÓDULTAK A SZÁMOK

Visszajött ünnepi szabadságról a Covid, 182 új fertőzöttet regisztráltak 24 óra alatt Szeged környékén, 6454-et az országban. Sajnos úgy fest, Vattay Gábor legutóbbi, szilveszteri kalkulációja is pontosan bejött…

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb