Közélet

Járványelemző: Elindult az ötödik hullám, 10 napon belül napi tízezer új fertőzést okozhat az omikron

Szerda óta szemmel láthatóan elkezdődött a makroszkopikus omikron járványhullám Magyarországon – írja a Portfolio-nak küldött elemzésében Vattay Gábor. Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője, aki az elmúlt hónapokban járványelemző modellt épített, azt becsüli, jelenleg az esetek 25-30 százalékát okozhatja az új variáns. Mindezek alapján úgy látszik, hogy az 5. hullám kezdetén járunk, de egyelőre korai lenne komoly következtetéseket levonni,

  • ugyanis az omikron variáns a deltánál valószínűleg kevésbé súlyos,
  • ám gyorsabb terjedése okozhat még problémát.

A szakember két és fél héttel korábban úgy fogalmazott, hogy a járványgörbe esésének lassulásából tudjuk majd kikövetkeztetni a helyzetet. Az esés lassulása az elmúlt napok adatai alapján bekövetkezhetett.

A járványmodellező becslése a legutóbbi, csütörtöki adatokról azt mutatja, hogy 850-1250 esetért lehet felelős az omikron-variáns. Értékelésében arról is ír, hogy hétről hétre 30-40 százalékot kellene esnie a napi esetszámnak, de a csökkenés mértéke lényegesen elmaradt ettől az elmúlt napokban, a kettő közötti különbséget az omikron-variáns terjedésével magyarázza.

A szakember becslése szerint január 10-re már tízezer körüli napi esetszámoknál tarthatunk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb