Szegedi ArcokVideo365

Székelykáposzta, Szegedi gulyás, töltött káposzta – a szegedi Rotary Club meleg étellel vendégeli meg a rászorulókat

A Szent – Györgyi Albert Rotary Club idén is folytatja misszióját és gondoskodik a szegedi rászoruló emberekről. Ennek szellemében a mára már 10 éves hagyományhoz hűen meleg étellel kedveskednek azok számára, akiknek nem mindennap adatik meg, hogy hasonló táplálék kerüljön az asztalra.

Kedd délután illatozva rotyogott a bográcsos a tűzön a Ferences Rendház Szent Ferenc szegénykonyhájában, ahol a Rotarysok kedden, szerdán és csütörtökön napi 150-200 adagnak megfelelő ételt készítenek, amit mindig másnap a szegedi rászorulók között osztanak majd szét.

SZÉKELYKÁPOSZTA, SZEGEDI GULYÁS ÉS TÖLTÖTT KÁPOSZTA LESZ A MENÜ

Elekes Zoltán, a jótékonysági esemény szervezője elmondta, évek óta egy hagyományos séma alapján olyan fogásokra fókuszálnak, amelyek tartalmasak, hogyha valaki megeszi, abból energiát nyerhessen. A keddi főzés alkalmával székelykáposzta készült sok hússal, kevés káposztával. Szerdán Szegedi gulyás forr a bográcsban, aminek az a sajátossága, hogy a Rotarysok 3 kg lisztből és 30 tojásból gyúrt csipetkét készítenek, és ezzel sűrítik be a levest. A pénteki napon pedig, amikor szétosztják az ételt, töltött káposztával vendégelik meg a rászorulókat.

A SZERVEZŐK A KLAUZÁL TÉREN OSZTJÁK KI AZ ÉTELEKET

A pandémia előtt, amikor még a szegénykonyhán lehetett ételt osztani, körülbelül 80-100 ember állt sorba és fogyasztotta el vacsoráját az akció keretein belül. Az utóbbi három évben nem volt erre lehetőség, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a főzést követően a Klauzál téren osztják ki az ételeket egységdobozban kenyérrel, és süteményekkel megspékelve.

AZ AKCIÓ KERETÉBEN ÖSSZESEN 600 ADAG KÉSZÜL

“Nagyságrendileg 600 adag ételről beszélünk, melynek majdnem a harmada a Klauzál téren fog majd gazdára találni” – árulta el Elekes Zoltán, majd abba is beavatott minket, az eseményre nagycsaládosokat is meghívtak, illetve az SZKTT Egyesített Szociális Intézményen keresztül 50-50 jegyet adtak, amiért cserébe meleg ételt vehetnek át az érintettek.

TÖBB SZEGEDI INTÉZMÉNYNEK ÉS SZERVEZETNEK IS AZ ÉTELLEL MOND KÖSZÖNETET A ROTARY CLUB

“Vannak olyan szervezetek, akikkel egész évben együtt dolgozunk és a munkájukat nagyra becsüljük, ezért a mentőszolgálat, a rendőrség a tűzoltóság, a Szegedi Tudományegyetem Járványügyi Ellátó Központ és a Sürgősségi Betegellátó Osztály munkatársainak is egy-egy este viszünk ezekből az ételekből” – mondta el a szervező.

Videónkban bepillantást nyerhetsz abba, hogyan készülnek a finom falatok az óriás bográcsokban!

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb