Szegedi Arcok

Új év, új kitüntetés(ek) Karikó Katalinnak: francia és svéd díjakat kapott Szeged díszpolgára

Franciaország és Svédország is elismeri Karikó Katalin, a Covid-19 pandémia megfékezésére hivatott mRNS-alapú vakcinákat felfedezéseivel megalapozó tudós, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora munkásságát – írja közleményében az SZTE. 2022 január elején bejelentették, hogy Karikó Katalint a francia akadémia tagjává választják, majd a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését is neki ítélték.

2022, AZ ELSŐ: A FRANCIA AKADÉMIA TAGJÁVÁ VÁLASZTOTTÁK SZEGED DÍSZPOLGÁRÁT

A francia „Académie des sciences” tiszteleti tagjává választották Karikó Katalint. Az SZTE alumnája, az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó biokémikus mellett 15 külföldi kutató lett a francia tudós testület új tagja. A beiktatási ceremónia 2022. június 14-én lesz Párizsban, az „Institut de France” kupolája alatt.

Az „Institut de France” öt akadémiát tömörít, köztük az irodalom művelését és ápolását célul tűző, 1635-ben alapított Francia Akadémiát, továbbá az 1666-ban létrehozott Természettudományok Akadémiáját. Emlékezetes: ez az „Académie des sciences” Karikó Katalinnak ítélte a Grande Médaille kitüntetést.

Mint korábban írtuk, a francia tudományos közélet legrangosabb elismerését, a Grande Médaille kitüntetést Karikó Katalinnak, a törékeny mRNS-molekulával foglalkozó magyar biokémikusnak ítélték.

SZEGEDEN FORGATTAK KARIKÓ-FILMET A FRANCIÁK

A francia nemzeti televíziós hírcsatorna, a BFM TV az elsők között készített dokumentumfilmet az SZTE alumnájáról. „A nő, aki megmentheti a világot” című alkotást magyar nyelvű felirattal tette elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtár a Karikó Katalin életútját bemutató virtuális kiállítás dokumentumai között.

A frankofón közvélemény tehát ismeri, figyelemmel kíséri Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora munkásságát.

2022, A MÁSODIK: 18 MILLIÓ FORINTNYI SVÉD KORONÁT KAP KUTATÓMUNKÁJA FOLYTATÁSÁHOZ AZ SZTE DÍSZDOKTORA

Tovább is van, a Camurus Lipidkutatási Alapítvány 2022. évi díjával Karikó Katalin 500.000 svéd korona (közel 18 millió forint) támogatást kap kutatómunkája folytatásához. A svédországi Lund városában 2022. április 24-én esedékes díjátadóhoz tudományos szimpóziumot is szerveznek.

A „Camurus Lipid Research Foundation” (CLRF) szerint Karikó Katalin „úttörő munkája megalapozta a mai mRNS-alapú védőoltásokat és a jövő RNS-terápiái kifejlesztését. Az SZTE kutatóprofesszora eredményei bizonyítják, hogy „a tudományos kiválóság kéz a kézben jár az innovációval és a vállalkozói szellemmel”.

A Lund University az egyik alapítója az 1997-ben létrehozott Camurus Lipidkutatási Alapítványnak. A Lund University és a Szegedi Tudományegyetem egyaránt tagja a „European University Alliance for Global Health” (EUGLOH) hálózatnak.

Forrás: SZTE info

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb