Szegedi Arcok

Szegedi büszkeség: SZTE-n végzett főnővér lett az Év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója

A gádorosi származású, Szegeden diplomás ápolóként végzett Tisóczki Evelin kapta idén az Év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója díját. A szőke szépség jelenleg a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsai Telephelyének osztályvezető főnővére, az elismerés átvételét követően azt nyilatkozta az OrosCafe-nak, hogy akkor szeretett bele az orvosi hivatásba, amikor 7-8 éves korában kétszer is megoperálták vakbélgyulladással a szentesi Dr. Bugyi István Kórház sebészeti osztályán.

GÁDOROSON SZÜLETETT, SZEGEDEN VÉGZETT, KÖZBEN PEDIG RENGETEG DÍJAT KAPOTT

Ezer szálon kötődik Szegedhez a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által alapított az Év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója díj 2022-es gazdája, Tisóczki Evelin a diplomás ápoló képzést a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi- és Szociális Képzési Karán végezte el, majd a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán az egyetemi okleveles ápoló végzettséget is megszerezte. Mint nyilatkozta, nehéz időszak volt, munka mellett végezte el a mesterképzést, végig 12 órás éjszakai műszakban dolgozva, hogy tudjon tanulni, órákra járni. “Megszereztem a betegsegítő önkéntes képesítést is, ennek köszönhetően tevékenykedhettem a szegedi Talentum Alapítványnál és a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítványnál is. Büszke vagyok arra, hogy egyetemi tanulmányaim alatt elnyerhettem a Köztársasági Ösztöndíjat, a Szeged Megyei Jogú Város Ösztöndíját és az SZTE Sófi József Ösztöndíj Kiemelt Kuratóriumi Díját” – sorolta elismeréseit az OrosCafe-nak.

A gádorosi lány a 2021-es évben a „Köszönet a Hősöknek” Szent Korona Emlékérem Díjasává vált, valamint a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Főigazgatójától Arany fokozatú elismerésben részesült.

SOKAT VOLT KÓRHÁZBAN KISGYEREKKÉNT, MAGÁVAL RAGADTA A LÉGKÖR

“Több élmény is volt, ami erre az útra terelt, de valószínűleg már segítőnek születtem” – magyarázta a vele készített interjúban, amelyben egy meghatározó, gyermekkori élményéről is beszámolt. 7-8 éves korában kétszer is meg kellett operálni vakbélgyulladással, így sok időt töltött a szentesi Dr. Bugyi István Kórház sebészeti osztályán.

“Már akkor magával ragadott a kórházi légkör, imádtam a kórház és a fertőtlenítő illatát, a sebészet zöld színét, az orvosok és ápolók fehér köpenyeit, és azt a miliőt amely, akkor ott körbevett. Az ápolók olyanok voltak számomra, mint az Angyalok, akik vigyáznak rám” – emlékezett vissza.

“OTT VAN BARBIE ÉS KEN”

Az Év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója arról is beszámolt, a külseje miatt sokszor érezte magát beskatulyázva, nehezen tudott megszabadulni a „szőke nő” sztereotípiától.

“Sokáig azt éreztem, emiatt nekem duplán kell bizonyítanom. Emlékszem, egyszer a gyakorlatom alatt a szegedi intenzív osztályon egymás mellett álltunk egy kezdő rezidens orvossal, és ránk nézve megszólalt az egyik kolléga, ott van Barbie és Ken”.

Mint az OrosCafe-nak mesélte, akkor nem esett neki jól, de ma már csak jót mosolyog ezen, tudja, hogy “ami széppé tesz minket, az a lelkünk, és ami emberré tesz minket, az a szeretetre, hitre és segítségnyújtásra való képességünk.”

ERŐS VOLT A 2021-ES MEZŐNY

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) az Év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója kitüntetés mellett kiosztotta az Év Kiváló Szakdolgozója, az Év Kiváló Szakdolgozói Közössége, valamint a Szociális Munka Napja díjait is, melyeket ebben az évben is az egészségügyi hivatás kiválóságai kaptak – írja a Semmelweis hivatalos oldala. 2021. július elejétől egészen október végéig lehetett javaslatot benyújtani a Kamara díjazottjaira, valamint a Lifetime Media Kft.-vel közösen alapított Év Elhivatott Fiatal Szakdolgozója kitüntetésre. A felterjesztéseket a MESZK Kitüntetési Bizottsága, majd Országos Elnöksége bírálta el. 

A koronavírus-járvány ellenére is számos pályázat érkezett, melyekben az egészségügy legkülönbözőbb területein szolgálatot teljesítő szakdolgozókat terjesztették fel. A Kitüntetési Bizottság a szakmában eltöltött idő mellett a kutatási és oktatási tevékenységet, valamint a szakmai vezető által adott felterjesztést vette figyelembe a kétfordulós döntés meghozatalakor. A második körbe jutott felterjesztetteket személyes interjú során hallgatták meg, ahol a jelölt beszámolt szakmai tevékenységéről, az egészségügy és hivatása melletti elkötelezettségéről. 

A teljes interjút IDE kattintva tudod elolvasni.

Fotók: OrosCafe

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb