Szegedi Arcok

Jogerős lett a posta- és virágbolt-rabló jogász büntetése, ma végleges döntést hozott a Szegedi Ítélőtábla

Mai döntésével megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a posta- és virágbolt-rabló jogász elsőfokon eljárt Szegedi Törvényszék ítéletét. A vádlottal szemben elsőfokon kiszabott szabadságvesztés büntetés tartama azonban nem változott, így a vádlott jogerős büntetése 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés lett – olvasható a Szegedi Ítélőtábla szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Mint írják, a közügyektől eltiltás tartamát sem változtatta meg a másodfokú bíróság, melyet a törvényszék szintén 6 évben állapított meg. A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott 2020. május 21-én az engedély nélkül tartott, töltött lőfegyverével bement egy szegedi postára, ahol pénzt követelt, azonban az alkalmazottaknak a férfi figyelmetlenségét kihasználva sikerült elhagyniuk a helyiséget. A vádlott ekkor előzetes tervével felhagyva elhagyta a posta épületét, értéket nem vitt magával.

KÉT NAPPAL KÉSŐBB EGY VIRÁGBOLTOT RABOLT KI

A vádlott két nappal később azonos módszerrel kísérelt meg egy szegedi virágüzletet is kirabolni, azonban az üzlet hátsó részében tartózkodó alkalmazott segélyhívást kezdeményezett, ezért a vádlott, a fenyegetés hatására számára korábban átadott 5.000 forinttal távozott a helyszínről.
Az elsőfokú bíróság döntésével szemben az ügyészség – a vádlott terhére – a postán elkövetett cselekménye vonatkozásában – eltérő minősítés megállapítása és hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében, míg a vádlott és védője egyezően enyhítésre irányuló fellebbezést jelentett be. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.


A KÉNYSZERÍTÉS BÜNTETTÉNEK MEGÁLLAPÍTÁSÁT MELLŐZTE A SZEGEDI ÍTÉLŐTÁBLA

Az immár jogerős ítélet indokolásában elhangzott, a Szegedi Ítélőtábla eljáró büntető tanácsa úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás – jelen eljárásban történő kisebb mértékű helyesbítés és kiegészítés mellett – megalapozott, és a vádlott bűnösségének megállapítása is törvényes. A másodfokon eljáró tanács a minősítés körében nem értett egyet az egyik tényállás kapcsán, ezért a vádlott terhére elsőfokon megállapított bűncselekmények közül a kényszerítés bűntettének megállapítását mellőzte. A Szegedi Ítélőtábla a letartóztatásban lévő vádlott bűnösségét fegyveresen elkövetett rablás bűntettében és lőfegyverrel visszaélés bűntettében mondta ki jogerősen. Az ítélőtábla arra az álláspontra helyezkedett, hogy a törvényszék elsőfokú ítélete törvényes és a kiszabott büntetés mértéke – figyelemmel a büntetés célját biztosító generális és speciális prevencióra is – arányos. Abban kifejezésre került a vádlott által elkövetett súlyos bűncselekmények kiemelt tárgyi súlya, de emellett a vádlott javára értékelendő enyhítő körülmények nagy száma és nyomatéka is. A jelen eljárásban kiegészített és korrigált bűnösségi körülményeket számba véve nem látott indokot az ítélőtábla sem a büntetés lényeges súlyosítására, sem pedig annak lényeges enyhítésre, erre tekintettel az ezirányú fellebbezéseket nem tartotta alaposnak. Mindezekre figyelemmel az elsőfokú ítélet büntetés mértékére vonatkozó rendelkezéseit helybenhagyta.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb