Szegedi Arcok

Halállistára került Rusvai Miklós, a szegedi Boldogkői Zsoltot leköpték – így zaklatják a tudósokat Magyarországon

Már az édesanyjának is írtak gyalázkodó levelet, és folyamatosan kap fenyegetéseket a koronavírussal kapcsolatban gyakran nyilatkozó virológus, Boldogkői Zsolt, Rusvai Miklósnak pedig korábban személyi védelmet ajánlott fel az ügyészség, ugyanis egy 33 fős halállistára is felkerült – számolt be az RTL a virológus közszereplők, tudósok, szakértők zaklatásáról, fenyegetéséről.

Nyílt kivégzéssel is fenyegették a kommentelők Boldogkői Zsolt virológust, sőt, az édesanyjának is írtak fenyegető tartalmú leveleket – derül ki a Fókusz riportjából. Elsősorban oltásellenesek és vírustagadók zaklatják Boldogkői Zsoltot, aki egy évtizede tesz közzé tudományos ismeretterjesztő jellegű írásokat a közösségi oldalán. A gyalázkodó kommenteken kívül azonban konkrét fenyegetések is eljutnak hozzá. „Ezt a véglényt nem lehetne már agyoncsapni?” – írta az egyik kommentelő a sok közül.

BOLDOGKŐI ZSOLT NEM FÉL ÉS HÉTKÖZNAPI ÉLETET NEM BEFOLYÁSOLJÁK EZEK AZ ÜZENETEK

Boldogkői Zsolt úgy fogalmazott, nem fél, és hétköznapi életét nem befolyásolják ezek az üzenetek, de néha kicsit rontanak a közérzetén. Nem fontolgat jogi lépéseket, pedig volt olyan fenyegetés, amit úgy fogalmaztak meg, hogy a feljelentésre lehetőséget adott volna. Boldogkői Zsolt elmondta, hogy az internetes fenyegetőzések sosem jutottak el a valós tettekig. Arra viszont volt már példa, hogy odamentek hozzá ismeretlenek, és kérdőre vonták, sőt le is köpték.

RUSVAI MIKLÓS FELKERÜLT EGY CSOPORT 33 FŐS HALÁLLISTÁJÁRA

Rusvai Miklós virológus elmondta, meglepetés volt számára, amikor megkeresték a főügyészségről azzal, hogy felkerült egy csoport 33 fős halállistájára. Rendőri védelmet is ajánlottak neki az esetleges merényletek ellen, de Rusvai nem fogadta el az őrizetet. A virológus úgy véli, a fenyegetéseket közszereplőként egy bizonyos szintig el kell viselnie. Rusvai elmondta, oltásellenes csoportok is írnak neki: covid-bíróságok felállításával fenyegetőznek, ahol a nürnbergi perben elítélt náci háborús bűnösökhöz hasonlóan fogják őt is elítélni covid-bűnözőként. Bokor Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint az oltásellenesek fellépése mögött az állhat, hogy az emberi agy igényli az egyszerű válaszokat és az ok-okozati összefüggések átláthatóságát. A tudomány azonban ennél sokkal bonyolultabban működik, amit sokan nem képesek sem felfogni, sem elfogadni.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: poppenhuis
'Fel a tetejéhez' gomb