Sport

“Szörnyű volt küzdeni vele” – a hétvégén visszatér a kameruni Predator, akivel a szegedi harcos, Jani István vívott edzőmérkőzést

Brutális nehézsúlyú háborút ígér a UFC sorban kettőszázhetvenedik, első igazi 2022-es gálája, amelynek főmeccsén a szervezet pusztító erejű bajnoka, a kameruni “Predator” Francis Ngannou csap össze az eddig verhetetlennek tűnő interim bajnok Cyril Gane-nal. A meccs azért is érdekes szegedi szemmel, mert 2019. tavaszán egy szegedi fighter, a nehézsúlyú magyar bajnok Jani “Kápi” István vívott edzőmérkőzést a világsztárral, nem is akármilyet!

Ha már a hétvégén háború, elcsíptük egy dupla villáminterjúra Jani Istvánt és edzőjét, a szintén szegedi Sárközi Róbertet.

JANI ISTVÁN: NGANNOU POKOLIAN ERŐS, DE LEGYŐZHETŐ

“Szörnyű” – mondta nevetve Jani István arra a kérdésünkre válaszolva, hogy milyen volt a UFC szupersztárjával küzdeni a sportág legendája, Randy Couture által alapított Extreme Couture istállóban, Las Vegasban. Mint a HFC magyar és az FFC horvát szervezetek egykori nehézsúlyú bajnoka mondta, Ngannou pokolian erős, nagyon meglepődött, amikor – a fent látható videón – földre vitte a Predatort, majd elkezdte nyomás alá helyezni, de a francia-kameruni szimplán karból le tudta forgatni magáról. “Ilyet még nem láttam a pályafutásom során” – magyarázta Kápi.

A szegedi fighter úgy látja, hogy a hatalmas erő dacára Ngannou verhető, mint mondta, ha lenne egy éve, hogy kint, tökéletesen profi körülmények között készüljön, lenne rá esélye, hogy legyőzze a bajnokot.

SÁRKÖZI RÓBERT: PISTI 30%-OS FELKÉSZÜLTSÉGI SZINTEN VOLT, AMIKOR TALÁLKOZOTT NGANNOU-VAL

A 2019. márciusában, Las Vegasban megejtett sparringon Pisti edzője, Sárközi Róbert is ott volt, a szegedi tréner arról számolt be, hogy tanítványa nagyjából 30%-os felkészültségi szinten, egy másik edzőmeccsről érkezve mérte össze erejét Ngannou-val. “Képzelheted, mi lett volna, ha Kápi 100%-on van” – magyarázta, majd hozzátette, még így is majdnem összejött egy guillotine-fojtás. Robi szerint ha úgy alakult volna, a szegedi nehézsúlyú harcos a UFC rangsorolt harcosai közül a legjobb 5-be is bekerülhetett volna.

FOGADNÁL A HÉTVÉGI MECCSRE? SEGÍTÜNK!

A két szegedi sportembernél rákérdeztünk arra is, hogyan látják a UFC270: Ngannou vs Gane főmeccsének esélyeit. “K@rva jó meccs lesz, itt nem lesz pityi-pötyi taktikázás” – vágta rá nevetve Robi, szerinte 60-40 az esélye a kameruni-francia győzelmének, Ngannou jóval tapasztaltabb, jóval komolyabb ellenfelekkel is csatázott már, sőt, a másik franciával szemben a vereség ízét is megtapasztalta már, ami sokat számít ebben a műfajban. “Úgy kell ez a győzelem a Predatornak, mint éhezőnek egy falat kenyér” – mondta, utalva arra, hogy a bajnok menedzsmentje gyakorlatilag állóháborúban van a szervezet elnökével, Dana White-tal, ergo ha veszít, meneszteni fogják a UFC-től. Pisti mesteréhez hasonlóan a jelenlegi bajnok győzelmét prognosztizálta, ő úgy látja, Gane – nak akkor van esélye, ha végigmegy a meccs, de ismerve a két fél ütőerejét, erre nem tenne sokat.

DAGESZTÁNBAN FOLYTATHATJA KARRIERJÉT A SZEGEDI BUNYÓS

A szegedi ketrecharcos 2014-ben a magyar öv mellett a horvát FFC bajnoki címét is behúzta, azonban rengeteg tényező hátráltatta a karrierje folytatásában.

Mint magyarázta, komoly probléma az ellenfelek hiánya is, ugyanis Magyarországon annak dacára, hogy a kisebb súlycsoportok telis-tele vannak tehetségekkel, nagyon kevés a nehézsúlyú harcos. “Kápi” nagy tervekkel vágott neki 2022-nek, ha minden jól megy, a tavasz végén Dagesztánba, a sportág abszolút csúcsának számító Khabib Nurmagomedov szülőföldjére utazik ki edzeni, felkészülni.

Fotók: Sárközi Róbert

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb