Kikapcs

Ritka vadat lőttek Szeged mellett, Algyőnél: egy fehér aranysakál került terítékre

Múlt csütörtökön egy igazán ritka vadat, vagyis egy fehér aranysakált lőttek ki a vadászok Algyőnél. Az eset érdekessége, hogy az elejtést követően, mintát vettek a fehér színváltozatú aranysakálból, hogy a faj esetleges genetikai keveredését tisztázzák. Még vizsgálják, hogy hibridről, vagy ritka színváltozatról van-e szó – emelte ki az Agro Jager.

Mint írják, Csongrád-Csanád megyében, Szeged és Algyő között gazdálkodik a Szegedi Vadásztársaság, megközelítőleg 8600 hektáron. 2021. január 20-án Kangyalka Zsolt, a Fehértói Halgazdaság közvetlen szomszédságában, a “Korcsolyázó területrészen” két síppal is ragadozót hívott. Ezen a területen már több aranysakált hoztak terítékre, de az elmúlt másfél hónapban egyet sem láttak a helyi vadászok. A kora esti órákban viszont a hívás jól sikerült, mert azonnal megjelent az első sakál, amit helyben is marasztalt a vadász. Fél óra elteltével, azonban megjelent egy fehér színváltozatú aranysakál is. Ezt a sakált is sikerült terítékre hoznia. Mindkét egyed vélhetően a tavalyi alomból való.

HIBRID, VAGY CSAK RITKA SZÍNVÁLTOZAT?

Az elejtést követően, mintát vettek a fehér színváltozatú aranysakálból, hogy a faj esetleges genetikai keveredését tisztázzák. Most, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet szakemberei vizsgálják, hogy hibrid volt-e a sakál, vagy egy ritka színváltozatot sikerült terítékre hoznia az algyői vadászoknak – foglalta össze az elejtés részleteit Vörös László, helyi vadász.

Fotó:  Vörös László – Agro Jager News.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Price of MDMA San Jose,
'Fel a tetejéhez' gomb