Mindenmás

Megnövekedett az internetes csalások száma, a héten már négyen tettek feljelentést Szegeden azért, mert áldozatokká váltak

Az utóbbi időszakban megnövekedett az internetes csalások száma – figyelmeztet a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság közösségi oldalán. Mint írják, a héten eddig négyen tettek feljelentést náluk azért, mert áldozatokká váltak.

A rendőrség továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a felmerült esetekben:

  • a csalók előleget vagy a vásárlási összeg teljes kifizetését kérték.
  • A sértettek az interneten leggyakrabban használt aukciós oldalakról és ismert közösségi oldalról vásárolták meg a kívánt termékeket.
  • Az árucikkek között volt ruházati termék, játék, bútor és teherautó is.
  • A csalók, mintegy 3 millió forint kárt okoztak.
  • Az utalásokat követően a külföldi és magyar hirdetők egyaránt elérhetetlené váltak.

A FELTŰNŐEN NAGY ÁRENGEDMÉNY MINDIG GYANÚS

Közleményükben kihangsúlyozták továbbá, hogy a csalások elkerülése miatt figyeljünk arra, hogy a feltűnő, nagy árengedmény az mindig gyanús, valamint, hogy az eladó fél pozitív értékeléseinek túlsúlya, de a hozzá tartozó alacsony eladási szám is mindig intő jel lehet. Hozzátették: nagyértékű megrendelést ne adjunk le olyan internetes oldalon, ahonnan korábban nem vásároltunk és az utánvételnél mindig ellenőrizzük, hogy a megrendelt csomag bontatlan és nem sérült meg. Mindezek mellett győződjünk meg róla, hogy a webcím (URL) előtt szerepel-e a https:// jelölés, vagy egy zöld színű lakat, ami mellett a “biztonságos” szó szerepel.

Decemberben az OTP Bank nevében telefonáló csalókra figyelmeztettek a szegedi rendőrök. Ezt is érdemes lehet elolvasni:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb