KikapcsVideo365

Szeged365 videóriport: ágak reccsenése, tűlevelek hullása, így bontották el városunk karácsonyfáját

Most aztán tényleg vége az ünnepeknek. Kialudtak a fények Szeged karácsonyfáján a Klauzál téren és szerda reggel utoljára köszöntötte a munkába sietőket a monumentális díszekkel felöltöztetett ezüstfenyő. Küldetését beteljesítve búcsúzik a karácsony igazi jelképe, ma a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai lebontották és elszállították városunk téli ékkövét.

SZERDA DÉLELŐTT ELSZÁLLÍTOTTÁK SZEGED KARÁCSONYFÁJÁT

Szerda reggel útjelző bójákkal kerítették körbe az SZKHT munkatársai városunk óriás karácsonyfáját és megkezdték a 11 méteres ezüstfenyő lebontását. Először az alsó fenyőágakat vágták le a fatörzsről, majd egy darus kocsi segítségével leszedték a nem olyan régen még színes pompában ragyogó gömböket, csillagokat és világító jégcsapokat. Ezután a fenyő sötétzöld szoknyaként ringatózó ágait vágták le a szakemberek, végül pedig a fa vaskos törzsét is elfűrészelték az elszállítás előtt. Nem sokkal dél után már nyoma sem volt a Klauzál téren a karácsonyfának, csak a lehullott tűlevelek sokasága jelezte a járókelőknek egykori helyét.

AZ SZKHT KÖZPONTI TELEPHELYÉRE KERÜL A FELDARABOLT EZÜSTFENYŐ

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, a feldarabolt fa a cég központi telephelyére került, ahol meg fogják vizsgálni, tudják-e azt valamilyen célra hasznosítani. Ha alkalmasnak találják, a hulladékudvarban díszítőelemként funkcionálhat tovább a fatörzs.

A FENYŐ TÜZELÉSRE NEM ALKALMAS

Mint Makrai Lászlótól megtudtuk, a levágott gallyak nem alkalmasak további hasznosításra, ahogy a fenyő tüzelőanyagnak sem megfelelő, mivel olyan magas a víztartalma, hogy értelmetlen fűtésre használni. Nincs is magas tüzelőértéke, mert a sok vizet el kell párologtatni a fában, hogy hozzájuthasson az ember az energiatartalmához. Ráadásul gyanta tartalma miatt olyan magas károsanyag – kibocsátása van, ami miatt alkalmatlan az elégetésre, ráadásul a levegőt is nagymértékben szennyezi.

HOLNAP RUDITÓL IS BÚCSÚZUNK

Csütörtök reggel Rudi, a Dugonics tér közkedvelt hazai gímszarvasa is hosszú pihenőre megy, az SZKHT munkatársai ugyanis elszállítják a fényszarvast is, mely két hónapon keresztül ragyogta be Szeged szívét.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb