Mindenmás

A nap fotója: hódok vacsoráztak a Gergő Ligetben

Találós kérdés: kicsi, szőrös, és 0.000001 másodperc alatt kettérág bármilyen IKEA bútort – melyik állatra gondoltunk? A Kárpát-medencében őshonos, a XIX. század közepére kipusztult, majd a 2000-es évek közepén visszatelepített eurázsiai hód nagy kedvenc a Szeged365 olvasók körében, éppen ezért örültünk meg annyira, amikor Andor kollégánk felfedezte Szilvia remekművét a Tisza-Maros sétány Facebook csoportban. Hódrágta fák érkeznek, a(z egykori) Gergő Liget partjáról.

A fotó eredetijét IDE kattintva találod, biztos, ami biztos ide is betettük, nehogy lemaradj róla. Valaki éhes volt:

2006-BAN TELEPÍTETTÉK VISSZA SZEGEDRE ÉS KÖRNYÉKÉRE EURÓPA LEGJOBB ARC RÁGCSÁLÓJÁT

Az eurázsiai hód őshonos volt a Kárpát-medencében, a XIX. század közepére ugyanakkor teljesen eltűnt, mert bundája és húsa miatt gyakorlatilag a komplett állományt levadászták. 1854-ben Ács mellett, a Concó-patakban észlelték utoljára Magyarországon. A faj Magyarországra való visszatérése a 20. század végén, 1991 körül kezdődött, az első példányok spontán módon érkeztek a Szigetközbe Ausztria irányából. 

Magyarországon 1996 és 2008 között zajlott visszatelepítési program, mely főként a Duna-Dráva területeit, a Hanság területét és a Tisza több szakaszát illetve a tapolcafői kiskerteket érintette. 2008-ig az országban 234 példányt engedtek szabadon a Duna, a Tisza és a Dráva mellett, Szeged környékére 2006-ban érkeztek meg az első szőrös kiskrapekok, első körben nyolcat hoztak. A visszatelepítés sikerét jelzi, hogy 2019 végére hazai állománya becslések szerint közel 8500 példányra nőtt.

A hódok ma Magyarország minden folyóján és számos térségben az alkalmas vízfolyások döntő többségén is jelen vannak. A jelenlegi állomány kialakulásában a magyarországi visszatelepítések mellett az Ausztria és Horvátország irányából történő spontán terjedés is kiemelten fontos szerepet játszott. Az állománynövekedés következtében egyre több konfliktus jelentkezik, melyek a fák kidöntésével, kisvízfolyásokon épült hódgátakkal és a hód általi üregásással vannak összefüggésben.

A KEDVENC HÓDOS CIKKEITEK, A SZEGED365-ÖN

Az alábbi két “hódos” cikkünk annyi kattintást kapott, mintha Orbán Viktor háromszor egymás után jelentette volna be, hogy lezárja az országot az ötödik hullám miatt (nyugi, a legjobb tudomásunk szerint szó sincs ilyesmiről). Szóval, gyanítjuk, hogy a Szeged365 olvasói csípik a hódokat. Az alábbi két videós kontent közös pontja Ótott Ferenc, a Vitézi Rend Csongrád-Csanád megyei törzskapitánya, egyben a Horthy Csónakház üzemeltetője, aki egy olyan házban lakik, amely egy, a Tiszán lebegő stégre épült a Felső Tisza-parton.

Ferihez egymás után kétszer is benéztek a 20-30 kilós, pikkelyes farkú rágcsálók, ő pedig szorgalmasan meg is örökítette az éjszakai vendégeit:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb