BlogKikapcs

Urbex365: szárnyaszegett madarak, egy Domaszék melletti tanyán

“Földhözragadt madarak” – írja közösségi média oldalán a Dragon Urbex, akik két szárnyaszegett AN-2 – es “Ancsát” csíptek el egy Domaszék melletti tanyán. KGST repülőgép-történelem, Mad Max stílusban, Szegedtől mindössze 10 kilométerre, péntek estére.

A gépek sorsára az egyik repüléssel foglalkozó portálon találtunk rá, mint írják, a HA-MEY kódú “Ancsa” 1986-ban érkezett hazánkba mezőgazdasági célokra. Hosszú évek óta Domaszéken pihen üzemen kívül, vásznazásra vár és arra, hogy megint szükség legyen a szolgálataira. Ez utóbbi, elnézve a fotókat sajnos egyre inkább elképzelhetetlennek tűnik.

Az Ancsa a második világháború utáni idők “keleti oldalon” született igáslova, 1947-es tervezése után, a gyártás 2004-es fináléjáig 18.000 darab készült belőle, eleinte a Szovjetunió, később Lengyelország és Kína is gyártotta. A Szovjetunióban az Annuska és a Kukuruznyik beceneveket kapta, Magyarországon az Ancsa név ragadt rá. Bár szerkezetileg – a kétfedelű, részben vászonborítású törzsével és szárnyával, nomeg a régi amerikai csillagmotor licenszéből származó Li-2 blokkjának továbbfejlesztéséből lett motorjával – a maga idejében sem volt egy modern gépsárkány, rendkívül biztonságos és megbízható madárnak bizonyult.

Repülésben jártas szegedi szakik szerint “Ancsával” repülni maga a csoda, recseg-ropog, nyikorog, szuszog, de 10-ből 9 pilóta esküszik rá, hogy örök szerelem.

Amióta az Urbex365 rovatunk elindult, rengeteg üzenetet kapunk Tőletek (és időnként a felfedezett helyszínek gazdáitól is), egyrészt, fantasztikus érzés, hogy ennyire mozgat Benneteket a téma, másrészt, szeretnénk kérni két dolgot, jelen esetben az Ancsák és a saját magatok “egészsége” érdekében:

  • a gépek magánterületen vannak, amelyet a tulajdonos villanypásztorral vett körbe, ne másszatok be,
  • ha a tulaj ott van és beenged, szintén óvatosan, ne másszatok fel rájuk, egyrészt balesetveszélyes, másrészt az egyébként is ramaty állapotban lévő, vászonból készült borítás nem fogja bírni a mutatványt.

A pontos helyszínt az urbex szabályainak megfelelően nem tesszük közzé.

Korábbi írásaink, videóink a témában:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb