Szegedi Arcok

A szőrös kiskrapek visszatér: ismét hódot filmeztek Szegeden (videó a cikkben)

The beaver is back. Ismét hódot filmeztek Szegeden, a helyszín ugyanaz, mindössze a dátum és a létszám változott – a Horthy Csónakház tulaja, Ótott Ferenc ismét a Tiszán úszó háza alatt kapta lencsevégre a szőrös kiskrapeket, aki ezúttal egyedül érkezett a hajnali randira.

LEGUTÓBB KARÁCSONYKOR VOLT HÓD-JÁRÁS SZEGEDEN

December 24-én, karácsony szent este készített egy maximálisan cuki videót két, a háza alatt úszkáló hódról Ótott Ferenc, a Vitézi Rend Csongrád-Csanád megyei törzskapitánya, egyben a Horthy Csónakház üzemeltetője. Feri lakhelye egyébként már önmagában is megér egy sort: a közismert szegedi egy olyan Felső-Tisza parti házban lakik, amely egy, a Tiszán lebegő stégre épült – az extravagáns megoldás többek között arra is jó, hogy ilyen imádni való vendégeket fogadhasson karácsonykor:

THE BEAVER IS BACK

A napokban újabb hód-videót hozott össze Feri, akinek a módszere egyszerű, de roppant hatékony: a háza alatt lévő tartályba elhelyezett egy LED fényforrással megspékelt, vízálló, 360 fokos kamerát és egy szürke nyárfa darabot, amely elmondása szerint a hódok egyik kedvenc csemegéje. A szemfüles szegedi szerint a mostani hód másik lehetett, mint a két karácsonyi látogató, a 2021-es szőrös kishaver a múltkoriaknál jóval nagyobb darab volt.

A nagy találkozásra kedd hajnalban 4 és 5 között került sor, a természetbarát szegedi szerint ilyenkor a legaktívabbak a hódok:

Az eurázsiai hód őshonos volt a Kárpát-medencében, 1865-re ugyanakkor teljesen eltűnt, mert bundája és húsa miatt gyakorlatilag a komplett állományt levadászták. A WWF természetvédelmi szervezet még 1996-ban indította el a visszatelepítési programját, a jelek szerint sikerrel. 2008-ig az országban 234 példányt engedtek szabadon a Duna, a Tisza és a Dráva mellett, Szeged környékére 2006-ban nyolcat hoztak. Magyarországon a becslések szerint nagyjából ezer hód él.

VADASPARK AZ EGÉSZ VÁROS

Bár a Tripadvisor-bajnok Szegedi Vadaspark a Covid-helyzet miatt zárva tart, bőven kijutott az utóbbi napokban állati élményekből a városban. Tarjánt ellepték a fülesbaglyok:

Újszegeden pedig egy vidra flangált bő egy hete, pofátlanul fittyet hányva a kijárási tilalomra:

KORÁBBAN ÍRTUK A HÓDOKKAL HAVERKODÓ SZEGEDIRŐL

Két sztori, egy közismert szegedi – az év végén számoltunk be Ótott Ferenc jótékonysági kezdeményezéséről, amikor is kereken száz adag halászlé rotyogott a Fokán, a szegedi járványkórház megsegítésére: 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb