Közélet

Irodát nyitott Szegeden az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala: keddtől már városunkban is személyesen kezdeményezhető az ombudsman eljárása

Hétfőn megnyitotta szegedi irodáját az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, így keddtől már a városunkban is személyesen kezdeményezhető az ombudsman eljárása – derült ki az MTI közleményéből. Mindezek mellett arra is felhívták a figyelmet, hogy február elsejétől Szeged mellett még 2 vidéki városban nyílik ilyen egység, de tervben van még további három kialakítása.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa hétfőn, a dél-alföldi területi iroda szegedi megnyitóján azt mondta, az ombudsmani hivatal működése során korábban soha nem volt lehetőség arra, hogy a vidéken élők a lakóhelyükön vagy annak közvetlen közelében kezdeményezhessenek eljárást.

A HIVATALHOZ ÉVENTE 8 EZER BEADVÁNY ÉRKEZIK

Február 1-jétől Szegeden, Debrecenben és Győrben működik a hivatalnak területi irodája, és még ebben a negyedévben további három nagyvárosban: Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsen is nyílik ilyen egység – tudatta Kozma Ákos. Az ombudsman kifejtette, hivatalba lépése óta azon dolgozik, hogy tevékenységével minél közelebb kerüljön az állampolgárokhoz. Azt mondta, a járvány kezdete óta is arra törekszik, hogy személyesen lehessen ott a legtöbb helyszínen: immár több száz magyarországi intézménybe, a többi között gyermekvédelmi és büntetés-végrehajtási intézetekbe látogatott el. A hivatalhoz évente mintegy nyolcezer beadvány érkezik, a rendészeti panaszoktól kezdve általános ombudsmani ügyekig. Tavaly év elejétől pedig a hivatal diszkriminációs ügyekben hatóságként is eljár – közölte Kozma Ákos. A területi irodákban az állampolgárok eljárást kezdeményezhetnek, emellett az általános ombudsmani ügyekben segítséget, információt kaphatnak – mondta az alapvető jogok biztosa.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb