Szegedi Arcok

Német és osztrák kitüntetéssel bővült Karikó Katalin dicsőségtáblája, még két díjat zsebelt be Szeged díszpolgára

A kiemelkedő kutatótehetségek német elismerését, a Werner von Siemens Ring kitüntetést kapja meg a BioNTech cég 4 vezetője, köztük Karikó Katalin. Mindezek mellett Szeged díszpolgára az mRNS-kutatásban elért eredményei miatt január 30-án átvette az osztrák Golden Arrow életműdíjat is.

Úttörő technológiák fejlesztőit ismeri el a Werner von Siemens Ring Alapítvány. A szervezet „Werner von Siemens Ring” kitüntetésével jutalmazza a BioNTech biotechnológiai cég égisze alá tartozó 4 tudós – Karikó Katalin, Christoph Huber, Uğur Şahin és Özlem Türeci – sikeres mRNS-sel kapcsolatos kutatási eredményeit.

A CEREMÓNIÁT MAJD CSAK DECEMBERBEN TARTJÁK MEG

A Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa 2013-ban csatlakozott a BioNTech csapatához. E lépésre Karikó Katalint a tudományos eredményeinek a gyakorlatba történő átültetésének vágya, az mRNS-nek a rákos betegségek kezeléséhez való kifejlesztési terve ösztönözte. Eredményei közül kiemelkedő az mRNS módosítása. Karikó Katalin a mainzi biotechnológiai vállalkozás vezető alelnökeként járult hozzá a Covid-19 pandémia megfékezésére hivatott mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséhez. A „Werner von Siemens Ring” kitüntetésének átadó ceremóniáját 2022 decemberében tartják.

A GOLDEN ARROW ÉLETMŰDÍJAT MÁR ÁTVETTE

Az mRNS-kutató Karikó Katalin január 30-án átvette az osztrák Golden Arrow életműdíjat. A magyar biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora volt a főelőadója a kitüntetést odaítélő „Vienna Congress.com.sult 2022″ bécsi tudományos kongresszusnak. Az egészséget állította a középpontba az osztrák fővárosban tartott tanácskozás. A Golden Arrow életműdíjat a régió legnagyobb menedzsment- és üzleti konferenciája alkalmából 2006 óta évente ítélik oda azoknak, akik „rendkívüli, látnoki ötleteket valósítottak meg kivételes módon, s lehetővé tették a lehetetlent” – olvasható a rendezvényt bemutató honlapon. A 2022. január 30. és 31. között tartott 19. Vienne Congress találkozón 15 országból 57 előadó, köztük 5 Nobel-díjas vitatta meg, hogyan lehet megmenteni a jövőt.

TAROLT JANUÁRBAN KARIKÓ KATALIN: BEZSEBELTE A MAHIDOL HERCEG DÍJAT IS

Élőben közvetítette a thaiföldi televízió, amint a Prince Mahidol Award kitüntetettjei átveszik „Ő Királyi Fensége, Maha Chakri Sirindhorn hercegnőtől” a Mahidol Herceg Díjat Bangkokban. A ceremónia körüli napokban minden díjazott, köztük Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, konferencián és tudománynépszerűsítő programokon vett részt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb