Mindenmás

Egyre aggasztóbb a helyzet, kútbezárások jöhetnek Szegeden is az emelkedő üzemanyagárak miatt

Fogyasztói oldalról a kormány az autósok számára kedvező lépést hozott, amikor befagyasztotta tavaly az üzemanyagok árát, most viszont az olaj világpiaci árának emelkedése olyan szintet ért el, amivel a gázolaj beszerzési ára meghaladja a hatósági árat. Ez azt jelenti, hogy Szegeden is a kutasok dízelt drágábban vesznek, mint amennyiért el tudják adni, ez pedig a holtankoljak.hu szerint akár kútbezárásokhoz is vezethet.

A Portfolio kimutatásai szerint az olajár továbbra is a 8 éves csúcs közelében áll, a tavaly decemberi lokális mélyponthoz képest közel 40 százalékot emelkedett a jegyzés, aminek alapesetben a hazai benzinárakban is meg kellene látszania, csakhogy továbbra is érvényben van a kormány által bevezetett árplafon a hazai és a szegedi kutakon. Ez azt jelenti, hogy sem a 95-ös benzin, sem a gázolaj nem kerülhet többe literenként 480 forintnál.

EGYRE TRAGIKUSABB A HELYZET

Ez fogyasztói oldalról mondjuk kedvező, viszont a benzinkutasok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen az üzemanyagok beszerzési ára az árplafontól függetlenül tovább emelkedik. A holtankoljak.hu információi szerint mától a benzin beszerzési ára bruttó 5 forinttal emelkedett, a gázolajért pedig bruttó 6 forinttal kell többet fizetni a benzinkutasoknak. A portál azt írja, hogy az üzemanyag szakma számára egyre tragikusabb a jelenlegi helyzet, hiszen a gázolaj beszerzési ára már 480 forint felett van bruttóban. Az átlagárakat tekintve a mai naptól a 95-ös benzinért már 509 forintot fizetnénk az árplafon nélkül, a gázolaj átlagára pedig 525 forint lenne.

PÉNTEKEN MÉG TOVÁBB EMELKEDIK AZ ÜZEMANYAGOK ÁTLAGÁRA

Itt azonban még nincs vége, hiszen pénteken tovább nőnek a kutasok terhei, mert ekkor a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is még jobban felszökik. A benzin esetében ez bruttó 3 forintot jelent, a gázolaj esetében az emelés mértéke bruttó 5 forint. Ezzel a lépéssel a benzinkutak a gázolajat már drágábban veszik, mint amennyiért árulhatják. A holtankoljak.hu szerint arra kell számítanunk, hogy töltőállomások fognak bezárni a hatósági árak miatt, ami február 15-ig érvényes. Az árplafon nélkül az átlagárak az alábbiak szerint alakulnának péntektől: 

  • 95-ös benzin: 512 Ft/liter
  • Gázolaj: 530 Ft/liter

700 FORINTOS BENZIN? KÖNNYEN MEGESHET

A hosszútávú előrejelzés sem túl kecsegtető, hiszen a szakemberek arra számítanak, hogy a kőolaj hordónkénti ára elérheti a 150 dollárt 2022-ben, amely nagyjából 700 forintos üzemanyagárat jelenthetne a hazai piacon. Erről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: สีกันไฟ
'Fel a tetejéhez' gomb