KikapcsVideo365

Hamarosan itt a tavasz – Mici és Ursula nem látták meg az árnyékukat

Énekszóval csalogatták ki a gyerekek szerda délelőtt Micit és Ursulát, a Szegedi Vadaspark két medve hölgyét barlangjából, hogy kiderüljön, meddig tart még a tél. Nagyon sokan – gyerekek és felnőttek is – összegyűltek várakozással teli kíváncsisággal a macik kifutójánál, hiszen a mai időjárás hozott havat, szelet és napsütést is, így nem lehetett tudni, vajon a Vadaspark idősödő medvéi meglátják -e az árnyékukat, vagy sem.

A NÉPHAGYOMÁNY SZERINT, HA A MEDVÉK MEGLÁTJÁK ÁRNYÉKUKAT MÉG HOSSZÚ TÉL ÁLL ELŐTTÜNK

Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődően él egy néphit Székelyföldön, Erdélyben, amit Jókai Mór Az új földesúr című regényében is megírt, miszerint, ha ezen a napon a medve barlangjából előjőve meglátja árnyékát, visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint csikorgó hideggel szembesül, érzi, hogy hamarosan tavaszodni kezd.

MICI ÉS URSULA SZERINT KÖZELEG A TAVASZ

Szerencsére Mici és Ursula szép lassan kidugta orrát odújából és előmerészkedett rejtekéből az összegyűlt kíváncsi tekintetek nagy örömére. Rögtön lakmározni is kezdtek halból és gyümölcsökből álló gazdag ebédjükből, és mindenki megkönnyebbülésére nagyon úgy tűnt, eszük ágában sincs visszahúzódni barlangjukba. Ez pedig azt jelenti, már nem tart sokáig a tél, hamarosan beköszönt a várva – várt tavasz Szegeden!

A MEDVELES TÖBB SZEMPONTBÓL IS FONTOS PROGRAM A SZEGEDI VADASPARK ÉLETÉBEN

Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark ügyvezető igazgatója elmondta, az intézmény életében nagyon fontos ez a program, hiszen fő feladataik közé tartozik a természetvédelem, állatvédelem és az erre való nevelés, oktatás. A medveles pedig kitűnő alkalmat ad arra, hogy megismerkedjenek a gyerekek a macik életével, szokásaival. Természetvédelmi szempontból is nagyon értékesek, hiszen ez a faj újra megjelent Magyarországon, egyre többet hallani arról, hogy például az Északi-középhegységben medvék bukkannak fel, akik már rendszeresen ott tartózkodnak. Veprik Róberttől azt is megtudtuk, állatvédelmi szempontból azért nagyon fontos a Vadaspark két hölgye, mert egy spanyol állatkertből foglalta le őket az állatvédelmi hatóság és úgy kerültek ide hosszú, kalandos út után a Szegedi Vadasparkba, hogy itt végre boldogan és nyugalomban tölthessék nyugdíjas éveiket.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb