Közélet

Falus Ferenc: Nagyon közel van a járvány csúcsa, tavasszal jöhet a lazítás

Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos szerint nagyon közel lehet a járvány csúcsa. Úgy véli, már csak három-négy nap, és elérjük azt. Amennyiben nem jelenik meg új variáns, nyugodtabb hónapok következhetnek, és már a lazításra sem kell sokat várni.

Falus Ferenc mindezek mellett kiemelte, az elmúlt hetekben rengetegen estek át az omikron-fertőzésen volt olyan nap, amikor 20 ezer fölé ment az új megbetegedők száma. A korábbi országos tisztifőorvos arra számít, hogy három-négy nap múlva tetőzik a járvány, és végre lecsenghet az ötödik hullám.

NEM TUDNI, JÖN-E ÚJABB VARIÁNS

“Én azt remélem, hogy néhány hónapig ennek következtében nem lesz vírus, amelyik hirtelen és tömegesen tud majd terjedni” – mondta a HírKlikknek a szakember, hozzátéve, hogy „azt persze nem tudni, hogy jön-e új variáns vagy sem, de bármi lehet”. Falus Ferenc az óvintézkedésekről elmondta: a járványkezelésben eddig a „szorítsd meg, lazítsd el” módszer vált be, vagyis ha időben cselekszünk, akkor hamarabb eljöhetnek a korlátozások nélküli hétköznapok. „Most remélni lehet, hogy hamarosan eljutunk a lazításhoz” – tette hozzá a korábbi tisztifőorvos, aki tavaszra várja az óvintézkedések eltörlését.

BOLDOGKŐI ZSOLT IS HASONLÓAN VÉLEKEDETT

„Nem véletlenül van a hétnapos csúszóátlag preferálása a napi adatok összehasonlítása révén. Ha ránézünk a görbére, most úgy tűnne, mintha csökkenne a növekedés üteme és abban bízhatnánk, hogy itt csúcsosodni fog, de még ez nem biztos. Vannak olyan országok, ahol már lefelé futóban van jelen a járvány. Tehát lehetséges, hogy a csúcs felé közeledünk az omikron variáns esetében” – mondta el Boldogkői Zsolt, majd hozzátette, azt, hogy utána mi lesz, beindul-e még a nyár előtt egy újabb hullám, melyet egy újabb variáns okoz, amely lehet az omikronnak egy leszármazottja, esetleg a korábbi variánsokból alakul ki, vagy megjelenik egy teljesen más genetikai struktúrával rendelkező vírus, ezt nem lehet előre tudni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb