Szegedi Arcok

Fraknói Vilmos-díjat kapott Barna Gábor, az SZTE professor emeritusa

Barna Gábor, az SZTE professor emeritusa és Várnai Jakab ferences szerzetes, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola korábbi rektora kapta a 2021. évi Fraknói Vilmos-díjat. Az elismerést csütörtökön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át Budapesten.

Az államtitkár köszöntőjében kiemelte: a kitüntetettek tisztelik, óvják és tovább is akarják adni a kereszténységet. Életükkel, mindennapi megnyilvánulásaikkal sokat tettek és tesznek azért, hogy a ma Európában uralkodó ideológiai káosszal szemben felmutassák a valódi értékeket. Soltész Miklós kiemelte Barna Gábornak a magyar népi vallásosságot kutató, több évtizedes munkásságát és elődje, Bálint Sándor néprajzkutató boldoggá avatási perének nevéhez is köthető elindítását.

AZ SZTE IS SOKAT KÖSZÖNHET BARNA GÁBORNAK

Az államtitkár továbbá megköszönte Várnai Jakabnak teológiai tanári munkáját és a magyar, illetve a világban élő ferences közösségekért vállalt szolgálatát. Megjegyezte: a kormány az elmúlt években az üldözött keresztényeket sokszor a jelenleg Jeruzsálemben élő szerzetes javaslatai alapján támogatta. Gárdonyi Máté, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hittudományi karának tanszékvezetője, a díjat odaítélő bírálóbizottság elnöke Barna Gáborról elmondta: 1974-től, doktori disszertációjának megvédésétől kezdve végzett folyamatos és magas színvonalú tudományos munkásságát 12 önálló kötet és 400 publikáció bizonyítja. Tudományszervező tevékenységét tükrözik az általa szervezett konferenciák és a szerkesztésében megjelent tanulmánykötetek. Hozzátette: a Szegedi Tudományegyetem, amelynek 1993 óta oktatója, jelenleg professor emeritusa, szintén sokat köszönhet iskolateremtő képességének.

Forrás: MTI


Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb