Sport

Nem láthatjuk majd az olimpián a szegedi Nagy Pétert? A súlyemelés, az ökölvívás és az öttusa is kikerülhet az ötkarikás játékok programjából

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése a várakozásnak megfelelően jóváhagyta a végrehajtó bizottság december eleji döntését, így a súlyemelés, az ökölvívás és az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i játékok előzetes programjában. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a döntés végleges marad, abban az esetben a szegediek erőembere, Nagy Péter sem vehet részt az olimpián.

A szegedi sportsikerek támogatója az Attrect Bau, Szeged újgenerációs építőipari szolgáltatója.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy van még remény, hiszen a pekingi teljes ülés is megerősítette, hogy bizonyos feltételek megvalósulása esetén még visszakerülhet a műsorba ez a három sportág, a végső döntés a 2023-as közgyűlésen születik meg.

AZ ÖTTUSÁNAK AZ ÉV VÉGÉIG KELL MEGJELÖLNIE, HOGY MI KERÜLJÖN A LOVAGLÁS HELYÉRE

A nagy átalakulásban lévő öttusának az év végéig kell véglegesítenie javaslatát a 2024 utáni új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, melyik sportág kerül be a kivett lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania azt, hogy a sportág biztonságos, mindenkinek hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára.

A SÚLYEMELÉSNÉL ÉS AZ ÖKÖLVÍVÁSNÁL NAGYOBB GONDOK VANNAK

Mint a portál írja, ami a súlyemelést és az ökölvívást illeti, a mellőzés oka az, hogy a két sportág nemzetközi szövetségének az irányítása a NOB szerint nem megfelelő, az elmúlt években pénzügyi és korrupciós gondokkal küzdött mindkét világszervezet. A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség következő vezetőségének demonstrálnia kell az együttműködését és azt, hogy lényeges változás állt be a vezetési kultúrájában. Továbbá bizonyítania kell, hogy megbirkózik a doppingolás jelentette problémákkal, erős és független doppingellenes programmal rendelkezik. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetségtől (IBA) az irányítás, a pénzügyi átláthatóság és a fenntarthatóság területén vár javulást a NOB, amely arról is szeretne meggyőződni, hogy a bíráskodás a jövőben tiszta lesz. A NOB az elmúlt években mindkét szövetséget többször felszólította a problémák orvoslására.

SÚLYEMELÉSBEN EDDIG 2 ARANYÉRMET SZERZETT MAGYARORSZÁG

A három veszélyeztetett sportág közül öttusában az első, ökölvívásban a hatodik helyen állnak a magyarok az összesített olimpiai éremtáblázaton, míg a súlyemelésben a 21-edikek. A magyarok öttusában eddig 9 arany-, 8 ezüst- és 6 bronzérmet, ökölvívásban 10 arany-, 2 ezüst- és 8 bronzérmet, súlyemelésben pedig 2 arany-, 9 ezüst-, valamint 9 bronzérmet szereztek.

NAGY PÉTER KIVÁLÓAN TELJESÍTETT TOKIÓBAN

Nagy Péter a tokiói olimpián igazán jól teljesített. A szegediek egyik legjobb sportembere a B csoport megnyerésével a hetedik helyen végzett a 396-os összesített pontszámával a súlyemelő férfiak +109 kilogrammos összesítésében Tokióban, ezzel pedig versenyzésének eddigi legjobb eredményét teljesítette.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb