Szegedi Arcok

Karikó Katalin története elindított valamit: az alapkutatások támogatásának új modelljét sürgetik

Az egyik legrégebbi amerikai tudományos szervezet, az American Association for the Advancement of Science (AAAS) a tagjai közé választotta Karikó Katalint. A Szegedi Tudományegyetemről indult, világhíressé lett biokémikus életútjának amerikai buktatóival példálózva az alapkutatás támogatásának új modelljéről cikkeznek – írja az SZTE sajtóközleményében.

A tudományos díjak mögötti világban is nagy Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszorának elismertsége. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Európa egyik legnagyobb közszolgálati műsorszórója, a ZDF arra a kérdésre keresett választ ismeretterjesztő filmjével, hogy az „mRNS – Hype vagy remény?” A 2022. február 3-án műsorra tűzött filmben Karikó Katalin, a magyar biokémikus elmondta: az mRNS-technológia sokak szerint alkalmatlannak tűnt terápiás megközelítésre. Ma viszont már arra számítanak, hogy a jövőben a betegségek széles skáláját – többek között a rákot, a HIV-et, a maláriát, a szív- és érrendszeri, valamint az autoimmun betegségeket – lehet majd vele kezelni.

A TUDOMÁNYFINANSZÍROZÁS ÚJ MEGKÖZELÍTÉSI MÓDJAIRÓL ÖTLETELNEK

A tudományfinanszírozás rugalmatlanságának orvoslására új megközelítési módokról ötletelnek az amerikai Szilícium-völgy ambiciózus új kutatóhelyein is. Az egyik javaslat szerint „az embereket kell finanszírozni, nem a projekteket”. Erre reagált a statnews.com 2022. február 1-jei cikke, amely kifejtette, mit jelent az úgynevezett „Karikó-probléma”. Karikó Katalinnak a „Szegedi Tudományegyetemen szerzett PhD-fokozattal” indult, az amerikai egyetemeken – lefokozás és az mRNS-kutatás alulfinanszírozása miatti – kudarcokkal nehezített biokémikusi pályáját ismertette a cikk. A ma már ünnepelt tudós példája alapján a jelen és a jövő még „láthatatlan Karikóiért” aggódva fogalmazta meg az alapkutatás finanszírozásának új modelljét. A statnews.com szerint sokféle, akár népszerűtlen alapkutatási témát is támogatni kell. Mert, ha az így fizetett tízezernyi tudós között akár egyetlen olyan akad, aki hatással lenne például az mRNS-kutatásokra, akkor már megérte a finanszírozási modellváltás.

AZ AAAS TAGJA LETT KARIKÓ KATALIN

A világ legnagyobb multidiszciplináris tudományos társasága az American Association for the Advancement of Science (AAAS). A Science folyóiratcsaládot megjelentető szervezethez, az élvonalbeli kutatási eredményeket népszerűsítő újság olvasójaként, már évtizedekkel ezelőtt csatlakozott Karikó Katalin. A nemzetközi tudományos térben is aktív AAAS bejelentette: tagjainak 2021-es osztályába, 564 tudós, mérnök, újító közé választotta Karikó Katalint. Az SZTE kutatóprofesszora, az mRNS vakcina-technológia világszerte ismert fejlesztője tart előadást az AAAS éves közgyűlésének 2022. február 17-22. közötti online programján, amelynek mottója: „Erősítsük meg bizonyítékokkal!”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb