Szegedi ArcokVideo365

„Nincs ok az aggodalomra, mert az orvostudomány teszi a dolgát” – exkluzív interjú Dr. Letoha Tamás szegedi kutatóorvossal

A koronavírus nap, mint nap jelen van a hétköznapjainkban, s bár nagyon várjuk már a járvány végét, úgy tűnik, nagyon lassan jön el. Arról, hogy az omikronnal szelídül – e a vírus, milyen terápiák válhatnak be a Covid ellen és szükséges-e a gyermekek oltakozása, az Év Példaképe díjas szegedi kutatóorvossal, a Pharmacoidea Kft. ügyvezetőjével, Dr. Letoha Tamással beszélgettünk.

EZ A VÍRUS MÁR JOBBAN HASONLÍT EGY ÁLTALÁNOS FELSŐ LÉGÚTI HURUTOT OKOZÓ VÍRUSHOZ

Azt, hogy egy vírus, hogyan tud fertőzni, a burokfehérje határozza meg. A koronavírus esetében ez a tüskefehérje, ami leginkább irányítja a vírust a különböző testi sejtekhez, tehát a gazdasejtekhez. Az omikronnál a tüskefehérje az eredeti SARS-CoV-2 vírushoz képest számos ponton mutálódott, legalább 30 aminosav mutációja van ennek a variánsnak. Ez pedig a tüskeférjében olyan változásokat idéz elő, amik miatt a vírus a felső légutak hámsejtjeit könnyen meg tudja fertőzni, ugyanakkor a mély tüdőszövetbe nem tud lejutni. Ez pedig azért kedvező változás, mert ezáltal a vírus a mély tüdőszöveteket elkerülve már nem képes olyan komoly betegségeket okozni, mint a korábbi variánsok. Ez a vírus már jobban hasonlít egy általános felső légúti hurutot okozó vírushoz, mint mondjuk egy mély tüdőszövetet fertőzni képes és súlyos, akár halálos szövődményeket okozó virális fertőzéshez.

A HEPARINNAL NAGYBAN GÁTOLHATÓ A KORONAVÍRUS ÁLTAL OKOZOTT SÚLYOS SZÖVŐDMÉNY

A koronavírus megjelenése óta általában a SARS-CoV-2 vírusra és az omikron variánsra vonatkozó terápiás ismeretek is nagyban bővültek. „Mi gyógyszergyári kutatásokat végzünk, mégpedig a fehérjék heparin kötő képességére vonatkozóan, még pedig azért, mert számos betegségbe a heparin oldallánccal rendelkező emberi fehérjék központi szerepet töltenek be. Ilyenek például a neurodegeneratív kórképek, amelyekkel kapcsolatosan hosszú éveken át kutattunk a világ vezető gyógyszergyáraival együtt. Amikor a SARS-CoV-2 vírus napvilágot látott, és ennek molekuláris szinten megismertük a felépítését, akkor azt vettük észre, hogy a koronavírus egy heparin kötő szekvenciát tartalmaz, ami egyéb emberi fehérjében is megtalálható. Akkor elkezdtük vizsgálni a SARS-CoV-2 és a heparin kötés viszonyát és azt láttuk, hogy a Covid is heparin oldalláncú fehérjékhez kötődik. Ennek igazából az a gyakorlati haszna, hogy egy egyszerű véralvadásgátlóval, mint a heparin, nagyban gátolható a koronavírus által okozott súlyos szövődmény, így például a tüdővérkörben kialakuló trombózis, tehát a vérrög” – avatott be minket Letoha Tamás.

„ÉN NEM FELTÉTLENÜL VAGYOK A JELENLEG ALKALMAZOTT OLTÁSOK GYEREKEK KÖRÉBEN VALÓ ALKALMAZÁSÁNAK A HÍVE”

Interjúnk során kitértünk arra is, ami talán az egyik legnagyobb dilemma a koronavírussal kapcsolatosan, hiszen sok szülőt aggaszt a kérdés, hogy gyermekeinket beoltassuk -e a vírus ellen, mi lenne a megfelelő, felelős lépés. „Itt az a kérdés, hogy a gyerekek számára milyen hosszú távú védelmet tud nyújtani a jelenleg alkalmazott mRNS oltás, hiszen az idősek körében is látszódik, hogy nem képes olyan fajta élethosszig tartó védelmet okozni, mint az egyéb kötelező gyermekkori védőoltások. Ezért tekintettel arra, hogy a gyerekek körében a koronavírus általi megbetegedés súlyossága jóval alacsonyabb, mint a felnőttek körében és figyelembe véve bizonyos, a szívizomgyulladásra vonatkozó aggasztó tendenciákat, én nem feltétlen vagyok a jelenleg alkalmazott mRNS oltások gyerekek körében való alkalmazásának a híve” – árulta el a kutatóorvos.

AKÁR A VÉDŐOLTÁSOKKAL, AKÁR FEJLETT TERÁPIÁS MÓDSZEREKKEL, A KORONAVÍRUS SZÖVŐDMÉNYEI KIVÉDHETŐEK LESZNEK

Letoha Tamás azt is elmondta, a koronavírus nem fog eltűnni, velünk fog maradni. A légúti vírusok mindig is meg fogják betegíteni az emberi szervezetet és a beteg aktuális állapotától függően akár súlyos megbetegedést is fognak tudni okozni. „Itt nem az a kérdés, hogy megtörténik-e, mert le fog játszódni, hanem az a kérdés, hogy tudunk-e megfelelően védekezni ellene, és erre a válasz igen. Akár védőoltásokkal, akár fejlett terápiás módszerekkel, a koronavírus okozta szövődmények kivédhetőek lesznek” – zárta gondolatait Letoha Tamás.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb