Szegedi Arcok

Közönséges nátha vagy Covid? Rejtélyes koronavírus törzset mutattak ki Szegeden

Szeged ismét megmutatta, hogy itt vannak a legjobb kutatók. A koronavírus normál, régóta jelenlévő, náthaszerű tüneteket mutató változatát mutatták ki a városban működő Avidin Kft. laboratóriumában – hívta fel a figyelmet az azonosításra a Portfolio, majd hozzátették, hogy ez azért fontos, mert egy olyan olcsóbb, és hatékonyabb tesztet fejlesztettek ki ezáltal, ami különbséget tud tenni a hagyományos koronavírus és a Covid között.

Mint írják, egy középkorú férfinak több napon keresztül tipikus omikronos tünetei voltak: orrfolyás, fejfájás, fáradtság. Ugyanakkor mind az antigén tesztjei, mind a PCR-tesztje negatív volt, amelyek kizárták az influenzát is. Ezek után próbálták meghatározni a szegedi vállalatnál, hogy mi okozza a tüneteit.

A KÖZÖNSÉGES NÁTHA ÉS A COVID

“Egy különleges technikával, teljes szekvenálással meghatároztuk, hogy ez koronavírus, de nem Covid, hanem egy alfa családhoz tartozó, úgynevezett 229E törzs, ami a közönséges nátháért felelős” – mondja Puskás László ügyvezető, aki azt is elárulta, hogy mivel ez a genetikai szekvenálás költséges és hosszadalmas vizsgálat, ezért most kifejlesztettek egy a hagyományos koronavírust kimutató PCR tesztet, amely sokkal gyorsabb és olcsóbb. Az eset kapcsán ellenőrizték a háziorvosok által és a Whitelab hálózatban használt antigén gyorstesztek hatékonyságát is, és mind az 5 negatívat mutatott. Elképzelhető persze, hogy vannak olyan antigén tesztek, amelyek fals pozitívat mutattak volna, és azt feltételezték volna, hogy covidos a személy, de az ebben a vizsgálatban részt vevő gyorstesztek jól vizsgáztak. “Az eredmény azért lehet érdekes, mert ezek szerint sok omikronos tünetet produkáló beteget nem kellene karanténba küldeni. Ezzel a vizsgálattal jónéhányan elkerülhetik a vesztegzárat” – hívta fel a figyelmet a szegedi vállalat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb