Közélet

Zacher Gábor: Béke van, szinte már csak az oltatlanok kerülnek intenzív osztályra

Nő a kórházban ápolt koronavírusos betegek számra, és a statisztikák szerint az elmúlt napokban emelkedett az áldozatok száma is. Zacher Gábor orvos szerint már szinte csak az oltatlanok kerülnek intenzív osztályra az omikron miatt, illetve az idős, krónikus betegek, míg a 40-50 évesek könnyebben átvészelik az omikront.

“Béke van. Alig vannak súlyos betegek a COVID-osztályokon. Akiket intenzíven kezelünk, ők az esetek 99 százalékában nem oltott páciensek” – így jellemezte a kórházak helyzetét és az ott ápoltakét Zacher Gábor a Portfolionak. A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa szerint újra igaz a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásában az a fordulat, hogy az elhunytak “többsége idős, krónikus beteg”.

NEM TERVEZHETŐ A KÓR LEFOLYÁSA, A KORONAVÍRUS TOVÁBBRA SEM JÁTÉK

A 40-es, 50-es korosztályból már csak elvétve van áldozata a koronavírusnak. Ettől függetlenül a betegség Zacher Gábor szerint továbbra sem játék, mert nem tervezhető a kór lefolyása. „A sürgősségi osztályokat sok beteg keresi fel, de többségüket hazaengedjük, mert bár koronavírus-pozitívak, de nincsenek súlyos, például tüdőgyulladásos tüneteik. A többségüknek izom- és ízületi fájdalma, némi láza, torokfájása vagy orrfolyása van. Időnként szemgyulladás vagy gyomor-béltünetek, vagyis hasmenés előfordul. Ők többségükben otthon, egyhetes karanténban lábadoznak” – vázolta a jelenlegi helyzetet Zacher Gábor. A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa kollégáival is konzultálva úgy tudja, hogy leginkább most már az oltatlan betegek vannak az intenzív osztályokon, lélegeztetőgépeken. Kiemelte: “Olyan betegek kerülnek még koronavírusosan súlyos állapotba, akiknek alapvetően más, komoly egészségügyi problémáik is voltak.”

NEM SÚLYOS A KÓRHÁZI OSZTÁLYOK LETERHELTSÉGE

„Akit például combnyaktöréssel megműtöttek korábban, de pozitív tesztet produkált, vagy aki korábban stroke-ot kapott, és tulajdonképpen koronavírus, csak járulékos tünetként jelentkezik, nos, főleg ők vannak már a kórházi Covid-osztályokon. Meg persze a nem beoltott emberek közül kerül néha valaki súlyos állapotba. Az oltottak többségükben otthon átvészelhető tünetekkel lesznek betegek” – részletezte a jelenlegi koronavírus-helyzetet Zacher Gábor. Az omikronos betegek többségének lázcsillapító szedését javasolják, némi D-vitamin és cinkkúra mellett. Ezen kívül persze sok folyadékot és otthoni pihenést, tette hozzá. A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa azt mondta, hogy nem súlyos a kórházi osztályok leterheltsége. Hangsúlyozta: “Most leginkább az okozza a problémát, hogy a gyorsan terjedő omikron miatt egyre több egészségügyi alkalmazott lesz beteg. Bár jellemzően nem súlyos tünetekkel vannak otthon a beteg orvosok és nővérek, de egy-egy hét kiesés több dolgozónál, igencsak megnehezíti a kórházi beosztások ellátását” – fogalmazott. Hozzátette: többletmunka, sok esetben plusz ügyelet és beosztás jut emiatt ilyenkor az egészséges kollégákra.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb