Sport

Peking 2022: a szegedi Jászapáti Petra továbbjutott a pénteki negyeddöntőbe, Liu Shaolin Sándor olimpiai rekordot döntött

Folytatódik a pekingi téli olimpia, és a magyarok ma sem hagyták magukat. Szerdán férfi 1500, illetve női 1000 méteren figyelhettük gyorskorcsolyázóinkat. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry sikerrel vette az első akadályt, Liu Shaolin olimpiai rekorddal jutott tovább az elődöntőbe. A szegedi hölgyek selejtező futamain Kónya Zsófia elesett, Jászapáti Petra viszont továbbjutott a pénteki negyeddöntőbe.

A magyar gyorskorcsolyázó küldöttség eddig két bronzérmet nyert Pekingben. Az elsőt az olimpián debütáló vegyes váltóban hozta össze a csapat, a másodikat pedig férfi 1000 méteren Liu Shaoang nyakába akasztották. Igaz, utóbbi keserédes bronzérem, hiszen percekig azt hihettük, hogy Liu Shaolin Sándor megnyerte az 1000 méteres döntőt, ám hosszas videózás után végül kizárták a magyar versenyzőt. A magyar csapat később megóvta az eredményt, ám a rendezők elutasították azt, most pedig etikai vizsgálatot kértek.  

OLIMPIAI REKORDOTT DÖNTÖTT LIU SHAOLIN SÁNDOR

Szerdán 1500 méteren Liu Shaolin Sándor az első negyeddöntőben volt érdekelt, az első rajtot kiugrás miatt visszafújták. Az elején a vonat végén korcsolyázott Liu Shaolin, majd fokozatosan megelőzte a teljes mezőnyt. Végül magabiztosan, fél másodpercet verve a második helyezettre, simán az első helyen ért be, 2:09.213-as ideje pedig olimpiai rekord. “Fizikailag nagyon jól éreztem magam, bár két nappal ezelőtt is. Ez az olimpiai csúcs óriási lendületet adott, nagyon jó érzés, remélem, megmarad a tempóm” – fogalmazott Liu Shaolin Sándor az M4 Sport kamerája előtt, majd elnézést is kért, amiért két nappal ezelőtt nem állt meg nyilatkozni.

JÁSZAPÁTI PETRA ORSZÁGOS CSÚCSOT DÖNTÖTT

A hölgyek 1000 méteres selejtezőjén is egyből egy olimpiai rekord született a holland Suzanne Schulting 1:27.292-es idejének köszönhetően. A szegedi Kónya Zsófia selejtezős futama igencsak szerencsétlenül alakult, a holland Xandra Velzeboerbe akadt bele, majd elesett, így nem jutott tovább. Jászapáti Petra az utolsó előfutamban indult, a rajt után az első helyen korcsolyázott. Féltávnál az amerikai Kristen Santos megelőzte, Jászapáti az olasz Cynthia Mascittióval küzdött a második helyért, végül hét századdal az olasz előtt, a második helyen ért célba, ezzel továbbjutott a negyeddöntőbe, melyet pénteken rendeznek meg. Az 1:28.392-es ideje új országos csúcs. 

A szegedi sportsikerek támogatója az Attrect Bau, Szeged újgenerációs építőipari szolgáltatója.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb