Mindenmás

Üzent a Facebook, mindenki nyugodjon le Szegeden: egyáltalán nem akarnak kivonulni Európából

Nem szándékozik kivonulni a Facebook Európából és nem is fenyegetőzik ezzel – kommentált friss közleményében a Meta Platforms, miután a héten körbement a világsajtóban, hogy a vállalat a gyorsjelentésében az európai szolgáltatás leállítását helyezte kilátásba. Tehát: megnyugodhat mindenki, egyelőre velünk marad a Facebook és az Instagram Szegeden is.

Amennyiben a Meta nem kap lehetőséget arra, hogy európai felhasználóinak adatait amerikai szerverekre továbbítsa, azokon tárolja és dolgozza fel, a Facebook és az Instagram egész Európában leállhat – ment körbe a hír a napokban a médiában egy, a vállalat éves jelentésében szereplő állításra reagálva. A Facebook anyavállalata most közleményben határozottan cáfolta ezt.

2018 ÓTA MINDEGYIK GYORSJELENTÉSBEN SZEREPEL AZ ADATTOVÁBBÍTÁS, MINT KOCKÁZATI TÉNYEZŐ

“A Meta nem szándékozik kivonulni Európából, és nem is fenyegetőzik ezzel, nem igazak az ezzel kapcsolatos állítások” – olvasható a cég közleményében. Hozzáteszik, hogy csupán arról van szó, hogy – 70 más amerikai és európai vállalathoz hasonlóan – azonosítottak üzleti kockázatokat a nemzetközi adattovábbítás tekintetében. Ez annyira nem újdonság, hogy 2018 második negyedéve óta mindegyik gyorsjelentésben szerepel az adattovábbítás, mint kockázati tényező az európai tevékenységet illetően. Az utolsó négy negyedéves gyorsjelentésben a Meta azt is említette, hogy megbízható adattovábbítási mechanizmus szükséges az EU és USA között. A Metának, mint minden tőzsdei vállalatnak törvényi előírás, hogy közzétegye a kockázatokat, amelyekkel a befektetők szembesülnek – közölte a cég. 

TISZTA, GLOBÁLIS SZABÁLYOKRA VAN SZÜKSÉG

“A kockázat mögött az európai és az amerikai adatvédelem közötti különbség áll, a vállalatoknak tiszta, globális szabályokra van szüksége a transzatlanti adatáramlásban hosszú távon” – olvasható a Meta közleményében. A Meta az úgynevezett Privacy Shield (Adatvédelmi Pajzs) nevű transzatlanti adattovábbítási keretrendszert használta jogalapként a személyes adatok kezeléséhez és feldolgozásához. Ezt a szerződést azonban az Európai Bíróság 2020 júliusában adatvédelmi jogsértések miatt megsemmisítette. 

Forrás: portfolio.hu, about.fb.com.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb