Sport

“Teljesen átírtam a fizika törvényét” – exkluzív interjú Sinka Zsolttal, a szentesi izomemberrel

Elképesztő erejével szerzett hírnevet és ejt ámulatba mindenkit Sinka Zsolt, azaz Popey, a szentesi izomember, aki számára nincs lehetetlen, bármit képes elhúzni gigászi erejével és sziklaszilárd állkapcsával. Az Egyesült Arab Emírségekben található Fujairah -ban élő erőművészt Skype-on csíptük el egy interjúra, miután január 25-én, a fujairahi repülőtéren sikeresen felállította harmadik Guinnes – rekordját, ugyanis elhúzott a fogaival egy 172 tonnás, Boeing 747 típusú repülőgépet.

12 ÉVE, EGY SZAUNÁZÁS ALKALMÁVAL SZÜLETETT MEG AZ ÖTLET

Beszélgetésünk során szóba kerültek a kezdetek, hogyan indult el ezen az egyáltalán nem hétköznapi pályán az izomember. Sinka Zsolt elárulta, 12 évvel ezelőtt egy szaunázás alkalmával született meg az ötlet, amikor is munkát keresve azzal viccelődött egy barátjának, hogy tudna – e számára valamilyen álláslehetőséget, vagy inkább húzzon kamionokat. Erre a barát lecsapta a magas labdát, ha találsz hozzá szponzorokat, vágj bele! Zsoltnak pedig több sem kellett, megvalósította azt, ami másnak csak egy poénos gondolatfoszlány lenne és két tűzoltóautó elhúzásával bebizonyította, előtte nincs lehetetlen. Akkor még nem foggal, hanem teljes testtel, heveder segítségével vitte véghez tervét. Ezt követően elhatározta, a következő egy évben minden hónapban szeretne felállítani egy-egy újabb rekordot. Végül év végére nem 12, hanem 18 rekord született, a többi pedig már történelem. Jelenleg Zsolt 50 világ, 43 magyar, és 3 Guinnes Rekordnál jár.

“ÉN NEM FÉLEK SEMMITŐL”

Az erőművész abba is beavatott minket, hogy nyolc éve már annak, hogy csak foggal leadott erővel húz el különböző teherautókat, autókat, vonatot és tulajdonképpen mindent, amit el lehet mozdítani.A Guinnes Rekordok Könyvébe először néhány évvel ezelőtt került be, amikor elhúzott 13 darab Ford személyautót. Azóta a fogai közé kapta a WizzAir 50 tonnás utasszállító gépét is, mellyel magyar és világrekordot állított, ezután a DHL 92 tonnás cargo repülőgépe következett. A második Guinnes Rekord Dubai-ban született, amikor is egy 33,8 tonnás térburkolóval megrakott teherautót húzott el. „Ha nem félsz, akkor meg tudod csinálni. Ha félsz, nem fog menni 100%-osan, vagy egyáltalán nem tudja az ember véghezvinni. Én nem félek semmitől, és mindig magasabbra és magasabbra teszem a mércét, így tudok felkészülni mentálisan is ezekre a rekordokra” – árulta el Zsolt.

“TELJESEN ÁTÍRTAM A FIZIKA TÖRVÉNYÉT”

Az erőművész január 25-én, a fujairahi repülőtéren sikeresen felállította harmadik Guinnes – rekordját, amikor is a második legnagyobb utasszállító repülőgépre, a 172 tonnás, Boeing 747 típusú Jumbo Jetre harapott rá, ez pedig teljesen egyedülálló az egész világon. A járművet 1 perc 40 másodperc alatt 18 méter 70 centire vontatta el pusztán a fogaival. „Körülbelül 8 méteren emelkedőn felfelé húztam a gép első kerekét, ami egy kicsit nehéz volt. Engem nem az ösztönöz, hogy kell egy új világ, magyar, vagy egy Guinnes Rekord, hanem az, hogy minél nagyobb tonnákat tudjak megmozdítani. Egy nagyon jó barátom írta számomra, hogy teljesen átírtam a fizika törvényét” – mesélte el Zsolt.

SZIGORÚ EDZÉSTERV ÉS ÉTKEZÉS SZÜKSÉGES A MEGFELELŐ ERŐNLÉT FENNTARTÁSÁHOZ

Az izomember abba is beavatott, hogy micsoda edzésterv és erőnléti munka előzi meg ezeknek a rekordoknak a felállítását. Heti ötször jár edzőterembe, mellette 3-4 alkalommal szabad téren is edz, plusz heti hat alkalommal kardiózik: biciklizik és lépcsőzőgéppel tréningezi magát. „A normális felkészülési időszakokban napi hatszor étkezem, összemosva a testépítés és az erősport étrendjét. Maradtam a rizs és tésztaféléknél és előnybe helyezem a csirkehúst, marhahúst és a halat, de nagyon szeretem a tenger gyümölcseit is” – árulta el a sportoló.

NINCS OLYAN, AMIT ZSOLT NE TUDNA ELHÚZNI

Mint megtudtuk, a nyakizmot és a hátizmot kell felerősíteni, külön a fogat nem lehet edzeni, ahhoz megfelelő genetikai adottság szükséges, hogy úgymond erős legyen az állkapocs és a csont sűrűsége. „A masszőröm, Kiss Attila fedezte fel, hogy abból az izomból, ami mozgatja az állkapcsot, nekem hárommal több van, mint egy átlagos embernek, ennek köszönhetően nagy a szorítóereje az állkapcsomnak” – mondta el Zsolt, majd azt is hozzátette, nincs olyan, amit ne tudna elhúzni.

ARNOLD SCHWARZENEGGER MEGHÍVÁSÁRA ZSOLT ÉS SZINTÉN ERŐMŰVÉSZ LÁNYA RÉSZT VESZ AZ ARNOLD CLASSIC NEVŰ SPORTESEMÉNYEN

Talán a jó genetikai adottságoknak köszönhetően Zsolt lánya, Dotti is édesapja nyomdokaiban lépked. Tavaly nyáron az akkor 10 éves kislány fogával húzta el Arnold Schwarzenegger 2700 kilós Lincoln Navigator típusú autóját kilenc méter hosszan. A járművet egy ismerősön keresztül sikerült megszereznie Zsoltnak, aki magyarországi tartózkodásai alatt ezzel az autóval viszi a sztárt különböző helyszínekre. A bravúros teljesítmény hallatán Schwarzenegger gratulációját és egy általa aláírt képet küldött a kislánynak, amelyen Dotti éppen az autót húzza. Zsolt elárulta, ez hatalmas megtiszteltetés számukra, sőt a sztár meghívta mindkettejüket a márciusban esedékes, profi body buildereknek szóló sporteseményre, az Arnold Classic-ra.

Beszélgetésünk zárásaként az erőművész elmondta, már régóta tervezi, hogy fogai közé kapja a világ legnagyobb repülőgépét, egy Airbus 380-ast. Ha ez sikerülne, azzal régi vágya teljesülne.

A szegedi sportsikerek támogatója az Attrect Bau, Szeged újgenerációs építőipari szolgáltatója.

A képeket és a videót köszönjük szépen Zsoltnak!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ติดเน็ต ais
'Fel a tetejéhez' gomb