Szegedi Arcok

Vádat emeltek Joób Márton és 17 társa ellen a 271 milliós költségvetési csalási ügyben

Vádat emelt a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség egy szegedi önkormányzati képviselő és társai ellen, mert céghálót működtetve 271 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. Az ügyészség nem említett nevet a közleményében, viszont az MTI szerint a szegedi Joób Márton az ügyben érintett képviselő.

Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, a főügyészség az ügyben 18 ember ellen emelt vádat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt; nyolcat közülük bűnszervezetben elkövetett cselekményekkel vádolnak. Kilenc további gyanúsított esetében a vádhatóság feltételesen felfüggesztette az eljárást. Az ügyészség két, a bűnösségét beismerő vádlottal egyezséget kötött.

NÉGY MEGYÉBEN MŰKÖDÖTT A CÉGHÁLÓ

A vádirat szerint a szórólapterjesztéssel, műsorújság kiadásával foglalkozó céget irányító férfi a körülmények számára kedvezőtlen változása miatt a piacon maradás és terjeszkedés érdekében elhatározta, hogy bűnszervezetet hoz létre a költségek minimalizálása és az adó meg nem fizetése érdekében.

  • A vádlottak kezdetben Csongrád-Csanád,
  • majd Bács-Kiskun,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • és Békés megyében működő céghálót hoztak létre, amelyben a szórólapterjesztést végző alkalmazottak egy részét a lánc alján levő gazdasági társaságokhoz jelentették be vagy azt sem tették meg.

STRÓMANOK, FIKTÍV SZÁMLÁK ÉS BE NEM FIZETETT 271 MILLIÓ

A cégháló alján levő, strómanok nevére íratott társaságok nem nyújtottak be adóbevallást, de ha igen, adófizetési kötelezettségüknek akkor sem tettek eleget, szerepük csak a fiktív számlák kiállítása volt. A szórólapterjesztést ténylegesen azonban továbbra is a szegedi férfi és társai koordinálták. A bűncselekmény leplezésére valótlan teljesítési igazolásokat állítottak ki, külön könyvelést vezettek, a céghálón keresztül átutalásokkal átfutták a pénzt, majd a jutalékok levonása után készpénzben visszajuttatták a szervezet vezetőjének.

Az eljárásban a fiktív számlákat befogadó más gazdasági társaságokat is találtak, köztük építőipari vállalkozásokat, valamint tizenegy, az ország több megyéjében patikát üzemeltető céget, amelyek esetében az 500 ezer és 22  millió forint közötti vagyoni hátrányt az elkövetők jelentős részben megtérítették.

LEMONDOTT, MINT TANÁCSNOK, DE MARADT, MINT KÉPVISELŐ

Az MTI információi szerint Joób Márton (Összefogás Szegedért) az ügyben érintett önkormányzati képviselő. A politikus lényegében elismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és a vagyoni hátrány megtérítéséért jelentős összeget befizetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal letéti számlájára. A politikus 2020 októberében lemondott a városi közgyűlésben betöltött tanácsnoki tisztségéről és a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-ben betöltött felügyelő bizottsági tagságáról.

A fentiek mellett, annak dacára, hogy több szegedi képviselő is felszólította a képviselői mandátumának visszaadására, megtartotta azt. A vizsgálati fogságából frissen kiengedett politikus tavaly júniusban jelent meg először a közgyűlésen, akkor Botka László azt mondta, “bízik Joób Márton ártatlanságában”.

“Fél évig voltam fegyházban, öt hónapja pedig otthon vagyok, házi őrizetben” – mondta első felszólalásában a képviselő, aki jelezte, ügyészi engedéllyel van a városházán. Mint mondta, nyomozati szakban van az eljárása, ezért nem kíván az ügyről többet nyilatkozni. A képviselő kérte, hogy az ártatlanság vélelmét tartsák meg vele kapcsolatban. 

A közgyűlésen több képviselő – jobb – és baloldali politikusok egyaránt – együttérzését fejezte ki a 11 gyermekes család felé.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb