KikapcsVideo365

Hagymalekvár, fűszerpaprika, batáta – igazi kulináris élményekkel startol el az első Csongrád-Csanád Megye Tortája verseny Szegeden

Megyénk igazi úttörőként az országban először határozott úgy, hogy a Magyarország Tortája megmérettetés mintájára megrendezi a Csongrád-Csanád Megye Tortája versenyt, melynek Szeged ad majd otthont. Az esemény első állomásaként kedd délelőtt bemutatkozott a sajtó számára a szakmai zsűri, elhozva az elmúlt évek Ország Tortája verseny kitüntetett gasztronómiai csodáit.

KILENCEN NEVEZTEK A MEGYÉBŐL A MEGMÉRETTETÉSRE

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat a megye névváltoztatásának első évfordulójára hirdette meg a Csongrád-Csanád Megye Tortája versenyt. A megmérettetésre a megyében működő cukrászdák, vagy vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások jelentkezhettek. A nevezők kreatív és izgalmas ötleteiken keresztül valósítják meg a megye járásainak gyümölcseivel, jellegzetes ízvilágával tortáikat, melyek közül két fordulóban választja ki a neves zsűri a legjobbat és a legfinomabbat. A kihívásra összesen kilenc érvényes nevezés érkezett, többek között szegedi, hódmezővásárhelyi és makói cukrászdák készítik el kulináris élményt kínáló, különleges tortáikat.

A VERSENYNEK HAGYOMÁNYTEREMTŐ CÉLJAI IS VANNAK

“Azt remélem, hogy ezzel a versennyel hagyományt tudunk teremteni. Csongrád-Csanád az első megye, ahol felmerült ez az ötlet és lebonyolításra kerül a megmérettetés. Titkon azt is remélem, hogy talán más megyéknek is megtetszik a gondolat, megízlelik a tortáinkat és talán követik a példánkat” – árulta el Magyar Anna, a Csongrád-Csanád Megyei Értéktár Bizottság elnöke, aki a szakmai zsűri mellett szintén részt vesz majd a torták bírálatában.

KÜLÖNLEGES, PIKÁNS ÍZŰ ALAPANYAGOKBÓL KÉSZÍTIK A VERSENYZŐK TORTÁIKAT

Az első fordulóban anonim módon folyik majd a zsűrizés, a bírák a receptúra, a technológia és maga a torta alapján választják ki a győztes művet. “Elsősorban mi szakmai szempontok alapján fogunk dönteni: a torta megjelenését, szeletelhetőségét, állagát, az ízét és az ízek harmóniáját figyelembe véve. Fontos persze, ahogy a versenykiírásban is benne van, hogy a torta a megye identitását is erősítse, a használt alapanyagoknál is ez előnyt élvez, így azt is figyeljük a térség jellegzetességei milyen ízharmóniát alkotnak a tortában” – mondta el Erdélyi Balázs, cukrászmester, mestercukrász, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, akitől azt is megtudtuk, a versenyre jelentkezők olyan pikáns egyedi ízeket csempésznek bele tortakölteményeikbe, mint a hagymalekvár, a fűszerpaprika, vagy a batáta.

NEVES ZSŰRI FOGJA ELBÍRÁLNI A TORTÁKAT

A verseny szakmai zsűrijét a Magyar Cukrász Ipartestület kérte fel. Tagjai:

  • Erdélyi Balázs, cukrászmester, mestercukrász, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke,
  • Kiss Zoltán, cukrászmester, mestercukrász, a lajosmizsei Kiss Cuki tulajdonosa, a Magyar Cukrász Ipartestület alelnöke,
  • Szervánszky László, cukrászmester, a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda tulajdonosa, a Magyar Cukrász Ipartestület Régiós Bizottságának Bács-Kiskun megyei vezetője.

A szakmai zsűri mellett részt vesz a bírálatban:

  • Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke,
  • Magyar Anna, a Csongrád-Csanád Megyei Értéktár Bizottság elnöke,
  • Mekkel Máté, a Szegedi Vízilabda Egylet vízilabdázója.

MEKKEL MÁTÉ, VÍZILABDÁZÓ MÁR NAGYON VÁRJA, HOGY VÉGIGKÓSTOLHASSA A VERSENYZŐK TORTÁIT

“Nagyon édesszájúnak vallom magam, így a verseny mindenképpen egy kulináris élmény lesz. Számomra a torta elsősorban egy esemény hangulatát adja meg leginkább. Főleg a gyümölcsösebb, édeskésebb ízeket kedvelem, de volt szerencsém már kóstolni sós-karamellás tortát, az is elnyerte a tetszésemet, de elsősorban a gyümölcsösebb ízvilág felé hajlok” – árulta el Mekkel Máté számunkra.

A MEGMÉRETTETÉS KÉT FORDULÓBÓL FOG ÁLLNI

A verseny első fordulójára február 28-án kerül sor a Szegedi Dóm Látogatóközpontban, a második forduló, ahol az eredményhirdetés is várható zártkörű lesz és a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolában tartják, míg végül Csongrád-Csanád Megye Tortáját március 30-án mutatják be az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A Megye Torta verseny a Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt keretén belül kerül megrendezésre.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb